1

Тема: Який полікарбонат краще для теплиці - досвід користувачів?

Збираюся ставити теплицю на дачі, каркас варитиму сама з профільної труби. Застрягла на виборі покриття. Всі радять полікарбонат, але його купа видів: стільниковий, монолітний, різної товщини. Хто вже ставив, підкажіть, що краще брати, щоб не розсипалося через рік від сонця чи граду? Цікавить саме практичний досвід, бо продавці хвалять все підряд. Бюджет не гумовий, але й міняти обшивку щосезону не хочу.

2

Re: Який полікарбонат краще для теплиці - досвід користувачів?

Для звичайної теплиці моноліт точно не бери. Він, звісно, міцний як броня, але холодний, тепло не тримає зовсім, та й ціна там космос. У мене стоїть стільниковий вже четвертий сезон. Головна його фішка - повітряний прошарок, який працює як термос. Я брав товщину 6 мм, цього цілком вистачає для наших зим, якщо каркас нормальний. Четвірка занадто хлипка, її снігом може продавити, а вісімка вже важкувата і дорожча, сенсу переплачувати немає.

3 Востаннє редагувалося kateryna (10-02-2026 15:41)

З товщиною зрозуміла, буду дивитися на шістку. А як щодо пожовтіння? У сусіда теплиця за два роки стала мутною і крихкою, пальцем протикається. Підозрюю, що він взяв найдешевший варіант без захисту. Як візуально визначити цей УФ-шар, щоб не підсунули фуфло? І ще питання по монтажу: як правильно закривати торці? Бачила, що дехто просто скотчем мотає, а дехто спеціальні профілі ставить. Боюся, що всередину набереться вода, зацвіте, і весь вигляд пропаде.

4

Раджу глянути тут https://kailas-sm.com.ua/polycarbonate полікарбонат для теплиці, я брав саме тут, у них чітко вказана наявність захисного шару. UV-захист на око не побачиш, це мікронне напилення. Треба дивитися на маркування на транспортувальній плівці, там має бути написано, якою стороною класти до сонця.
Якщо переплутаєш боки при монтажі - матеріал згорить за літо. Щодо торців, то звичайний скотч не можна, він відпаде.
Треба брати спеціальну перфоровану стрічку, вона випускає конденсат, але не пускає всередину пилюку і комах. Зверху на стрічку одягаєш торцевий U-подібний профіль, обов'язково лишай зазор пару міліметрів для стоку води. І ще важливий момент: не перетягуй саморізи. Використовуй термошайби, вони перекривають отвір і не дають листу тріскати при термічному розширенні на спеці. Краще один раз зробити по технології, ніж потім вимивати плісняву з сот.
https://i.postimg.cc/J4TNmTMx/image.png