На західному кордоні колапс з вагонів та вантажівок

2022-09-12 17:11:09 2087
На західному кордоні колапс з вагонів та вантажівок

Через лише часткове відновлення роботи морських портів на західних кордонах України в напрямку до ЄС утворилися багатокілометрові черги з вагонів та вантажівок.

Сусідні країни не можуть прийняти значні обсяги українського збіжжя, що раніше відправлялося з портів, а тепер перевозиться залізницею, оскільки не мають достатньої кількості вагонів під євроколію, локомотивів та бригад.

На 31 серпня у черзі стоять 541 вагон зі збіжжям, що були завантажені ще у квітні. У липні черга вагонів з зерном зменшилася на 15% з 11713 до 9994 вагонів, з олією – виросла на 10% з 777 до 855 вагонів, зі шротом - з 651 до 796 вагонів.

Але якщо у липні прикордонні переходи пропустили 905 тис т зерна, то у серпні – лише 805 тис т. Найбільш завантажений перехід Вадул-Сірет, звідки вантажі ідуть до румунського порту Констанца. З наявних у Укрзалізниці 3100 візків за кордоном залишаються 2436, з них 1250 – на Вадул-Сіреті. На цей перехід виділено 1400 візків під вузьку колію, але в наявності є лише 64 візка як для вантажних, так і для пасажирських вагонів.

В Укрзалізниці говорять, що черги утворюються через іноземних перевізників, які підтвердили перевезення, але не змогли прийняти вантажі. Тому тепер при плануванні враховують, як перевізник поглинає вагони, завдяки чому черга зменшилася до 20000 вагонів у порівнянні з 43000 у травні.

На автопереходах ситуація теж катастрофічна. У пункті пропуску Ягодин черга в напрямку Польщі сягнула рекордних 50 км, в інших пунктах вона перевищує 20 км. Причиною є повільна робота польських фітосанітарних та ветконтрольних служб. Проте чомусь це не вирішується на офіційному рівні.

Крім того, польські водії перекрили дорогу та пропускають по 2 авто на годину, вимагаючи скасувати транспортний безвіз для українських водіїв, повернути дозволи на перевезення вантажів та дозволити позачерговий виїзд порожніх польських авто з України, оскільки вбачають в українських перевізниках потужну конкуренцію.

З початку війни в Україні, коли автоперевезення стали основним шляхом експорту зерна до ЄС, фітосанітарний і ветеринарний контроль на польському кордоні уповільнився в рази. Якщо до 24 лютого на переході Дорогуськ щодня пропускали 80 вантажівок, то 28 серпня прийняли лише 12, 29 серпня – 20, 31 серпня – 19 авто.

Водночас обсяг автоперевезень у серпні на тлі збирання нового врожаю виріс до 14% від загального експорту та склав 600 тис т. Але якщо польські перевізники встигають робити по дві поїзди до України на тиждень, то українські тижнями стоять у чергах через саботаж з боку польських служб.

Є й об’єктивні причини зростання черг на кордоні. Це – збільшення у 5-7 разів кількості авто після блокування портів та скасування дозволів на автоперевезення. Крім того, в Україні для подолання дефіциту палива та водіїв спростили вимоги при ліцензуванні перевізників. Хоча все одно ці причини не пояснюють низькі темпи пропуску вантажівок польськими службами, які, вочевидь, знаходяться у змові з польськими водіями.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР