Агроекспорт в Україні виходить на довоєнний рівень

2022-10-09 11:24:21 997
Агроекспорт в Україні виходить на довоєнний рівень

Зернова ініціатива дозволила довести експорт продовольства майже до довоєнного рівня

“Зернова ініціатива” дозволила збільшити обсяги вивезення продовольства з України під час війни майже у п`ять разів. У вересні українські аграрії експортували всіма видами транспорту 6,9 млн тонн продовольства. Це рекордний показник від початку повномасштабного вторгнення Росії. У порівнянні з серпнем обсяги залізничних і морських перевезень агропродукції зросли на 41%.

Зокрема, позитивні рекорди у перевезеннях як по Україні, так і на експорт констатували в Укрзалізниці. Тут від 417 тисяч тонн зерна, перевезеного у березні, дійшли до 3 млн 65 тисяч тонн у вересні. Поштовх до активної роботи, зазначають залізничники, стався саме у липні, коли було досягнуто домовленостей про вивіз українського зерна за кордон.

“До війни “Укрзалізниця” вивозила приблизно чотири мільйони тонн продовольства на місяць і зараз ми наближаємося до довоєнного рівня, – констатує заступник директора Департаменту комерційної роботи УЗ Валерій Ткачов.- Нині ми вивозимо і зерно, і олію, і жмих, і по кожній товарній групі показники експорту зростають”.

“Загалом залізницею у вересні експортували понад 1,2 млн тонн продовольства. Це на понад 200 тис. тонн більше, ніж минулого місяця. Наразі активно розвиваємо залізничну інфраструктуру на кордоні з ЄС, аби додатково збільшити експортні потужності залізниці”, – пише на своїй сторінці у Facebook міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Про необхідність збільшення експортних потужностей залізниці говорять кілька фактів. По-перше, це черги на західних кордонах держави, зокрема Польщею, Словаччиною та Румунією.

“Якщо з Польщею ситуація в цілому нормальна, то Словаччина приймає наші вагони дуже повільно, відтак виникає їх нестача. Але найгірша ситуація з Румунією. Там є вагони, які стоять ще від квітня, відповідно зерно в них псується і вантаж не приймають, – говорить Валерій Ткачов. – Збитки несуть усі: виробник, отримувач і компанія-перевізник”.

Водночас збільшується морський агроекспорт з України. Так, за інформацією Мінінфраструктури, через розблоковані порти Великої Одеси у вересні вивезли агропродукції у 2 рази більше, ніж у серпні. У абсолютних цифрах це майже 3,8 млн тонн. Прийом суден під завантаження зріс у 2,5 раза — до 168 суден на місяць. Поступово збільшується й експортний потенціал дунайських портів.

“Ми вже вийшли на стабільний показник у понад один мільйон тонн експортованої агропродукції на місяць. Ще у березні цей показник становив всього 16 тисяч тонн”, –  пише Олександр Кубраков.

Аби ще збільшити можливості Дунайських портів, за підрахунками Мінінфраструктури, необхідні першочергові інвестиції у розмірі 200 млн доларів. Нині ці гроші шукають, обґрунтовуючи перспективою створення Дунайського східноєвропейського логістичного хабу та включенням української частини Дунаю в Транс’європейську транспортну мережу (TEN-T).

Везуть продовольство до Європи і автомобільними шляхами.

“За останні місяці разом з польськими партнерами ми збільшили пропускну спроможність пункту “Краківець – Корчова”, а також суттєво зменшили черги на ключових пунктах пропуску на польському напрямку. Ці рішення дозволили забезпечити стабільне перевезення агропродукції через західні кордони”, – розповідає Кубраков.

Загалом же, з огляду на зростання обсягів експорту, у міністерстві прийшли до висновку, що бізнес довіряє “зерновій ініціативі” та готовий нарощувати свою участь в її реалізації. У відомстві наголосили, що усі ці кроки потрібні не тільки Україні. Світова інфляція, зокрема підвищення цін на продукти, гуманітарна криза в країнах Африки та Азії роблять український агроекспорт фактором глобальної безпеки.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР