Втрати аграріїв за рік війни

2023-02-24 18:00:01 1774
Втрати аграріїв за рік війни

Повномасштабна війна росії на території України болюче вплинула на кожного українця та зачепила всі галузі нашої економіки. Не виключенням став аграрний сектор.

Як пише ucab.ua, за результатами 2022 року виробництво зернових культур скоротилося на 37% в порівнянні з попередніми рекордними показниками 2021 року і становить близько 53,9 млн т. Водночас, виробництво олійних культур зазнало скорочення на 24% і становить 17,5 млн т. Таке значне зменшення обсягів виробництво зумовлено наступними факторами:

Галузь тваринництва постраждала менше, порівнюючи з рослинництвом, але тут також спостерігаються значні негативні наслідки.

За результатами 2022 року виробництво м’яса всіх видів скоротилося на 11% в порівнянні з 2021 роком та було на рівні 3,0 млн т, молока – 7,7 млн т (-12%) та яєць – 11,6 млрд шт (-18%).

Цілком логічним наслідком скорочення обсягів виробництва є скорочення експорту. Однак, головна причина не в виробництві, а в блокуванні морських портів російськими військами, котрі були традиційним експортним шляхом для України. Лише за рахунок значних відвантажень на початку року напередодні війни, клопітким старанням у побудові альтернативних маршрутів через західні кордони та роботі «зернового коридору» вдалося досягти порівняно непоганих результатів в поточних умовах.

За результатами 2022 року було експортовано 38,4 млн т зернових культур, що на 24% менше аналогічного показника минулого року, 7,9 млн т олійних культур (в 2,1 рази більше) та 4,6 млн т рослинних олій (-17%). Динаміка зростання експорту олійних культур пояснюється зменшенням експорту продуктів їх переробки (олії й макухи) та необхідністю аграріїв отримувати кошти для здійснення своєї подальшої діяльності. В основному це стосується насіння соняшнику. Однак, ця тенденція є негативною для української економіки, оскільки зменшується виробництво продуктів з доданою вартістю.

Наведемо ще кілька фактів із життя аграріїв.

Зруйновані господарства

Просто фото.

Зміни у дилерських мережах

Всі дилери сільгосптехніки в Україні відчули на собі наслідки російської агресії. Очевидні речі перераховувати не будемо, звернемо увагу тільки на кілька з них.

Крім зруйнованих офісів, площадок, потрощеної техніки додаються ще й прояви кричущого мародерства. Один із таких найгучніших злочинів стався у Мелітополі – з виставкового майданчика компанії "Агротек-Інвест", офіційного дилера виробника сільгосптехніки компанії John Deere (США) в Україні, кадировці викрали три нові комбайни, трактор, три сівалки загальною вартістю 1,5 млн євро, а також 20 тонн фірмових мастил.

Компанії вдалося вирахувати, куди росіяни вивезли вкрадену техніку. Завдяки встановленим на техніці системам, фахівці встановили, що техніка знаходиться у Чечні. З неофіційних чуток – загарбники не змогли почати працювати на техніці, оскільки виробник дистанційно заблокував електронне начиння.

Окрім того, в Україні почалося притягнення до відповідальності за «фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України (ч. 3 ст. 110-2 КК України)» компаній з російським капіталом.

Як виявилося, згідно з даними Opendatabot.ua, один з провідних дилерів John Deere в Україні – компанія ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс» – належить до такої групи ризику, оскільки бенефіціарний власник компанії – саме з РФ.

В той час, коли ТОВ «Юпітер 9 Агросервіс» – дилер John Deere у Київській, Сумській та Чернігівській областях, інший великий дилер, «Агротек-Інвест», мав центри в Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській, Донецькій областях. І вкрадену у «Агротек-Інвест» техніку (комбайни, трактори, сівалки, тощо) віднайшли у Чечні.

Це не єдиний приклад. На початку червня столичними правоохоронцями заарештовано та передано в АРМА активи російського підприємства на 150 млн грн.

У ході розслідування кримінального провадження арештовано 26 одиниць транспортної техніки на загальну суму понад 30 млн грн, земельну ділянку площею 5 га орієнтовною вартістю 6 млн грн та комплекс будівель загальною площею 6 тисяч кв м вартістю понад 120 млн грн, що належать підприємству, директором та засновниками якого є бізнесмени РФ.

 

Повна відмова від російської та білоруської сільгосптехніки

З повномасштабною російською агресією, яку підтримав білоруський диктатор, з ринку України нарешті повністю пішли російські товари, і за ними підтягнулись і білоруські.

Тож ринок залишили російські трактори та комбайни Versatile, білоруські комбайни “Палессе” та трактори “МТЗ”.

Доречі, на які трактора пересядуть клієнти МТЗ – читайте в нашому матеріалі

У будівників “надбудов” закінчились російські шасі, які останнім часом попадали до нас через Білорусь під іншим брендом. 

Але: все ще на складах дилерів залишились трактори МТЗ, завезені до початку повномасштабного наступу. І вони намагаються допродавати ці машини, що викликає яскраву і повністю зрозумілу реакцію в соцмережах.

До того ж залишилось ще питання щодо запчастин до білоруської техніки. З однієї сторони - придбану техніку обслуговувати та ремонтувати потрібно. З іншої – гроші за це підуть на рахунки підприємств країни-агресора.

Але, на наш погляд, цю дилему в змозі вирішити китайські виробники. І вони радо заповнять цю нішу.

Перебудова логістики

Дуже ускладнилась логістика як поставок техніки в Україну, так і продажів на експорт українських товарів.

Якщо раніше кораблі з вантажами приходили в Одесу, то тепер техніка в Україну дістається “землею” через порти іноземних держав. А ті бренди, які і раніше поставлялись в Україну сухопутним шляхом – мають затримки на кордоні.

Логістика “в іншу сторону” – взагалі майже зупинилась до відкриття “Зернового коридору”. Поступово йдуть процеси зростання пропускної здатності і в інших напрямках: залізницею та автошляхами.

Щоб допомогти аграріям не штовхатись, “Укрзалізниця” підняла ціни на перевезення; серед агрохолдингів зріс попит на зерновози; вирішується питання яким чином чоловікам-водіям цих зерновозів перетинати кордон; дилери вже готові обмінювати техніку на зерно, і самим вести її на продаж. І ще багато-багато цікавого відбулося в цій царині.

Зерновой коридор

Важливість зернового коридору важко переоцінити. Тож винесемо його в окремий розділ.

22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Об’єднаних Націй Україна, Туреччина та Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний».

І ранком 5 серпня, перше з 24 лютого, з українських портів вийшли кораблі з українським продовольством. Ними стали 3 судна: 2 з порту Чорноморськ та 1 з порту Одеса. 8 серпня вранці вийшло перше судно з порту «Південний».

Це допомогло (а скоріше – врятувало) експорт української агропродукції в цьому році, а також кілька малозабезпечених харчами країн.

Перехід на альтернативні джерела живлення під час зберігання зерна

Разом з віяловими відключеннями електроенергії аграрії вимушені вирішувати також питання альтернативних джерел живлення. І наразі ці питання успішно вирішуються, як своїми силами, так і з допомогою держави та фондів.

Доречі, завдяки українцям, у світі спостерігається дефіцит генераторів та інших джерел живлення.

Були проведені жнива та дві посівні

Всупереч усьому, весняні польові роботи, жнива, а згодом посів озимини відбулись.

Під час польових робіт було підірвано на ворожих мінах дуже багато техніки. Нажаль, постраждали і оператори.

Ми завжди пам'ятатимемо в яких умовах проходили жнива.

 

Всі ці негативні тенденції є наслідком розпочатої війни росії в Україні. Проте, аграрний сектор готовий працювати далі для забезпечення продовольчої безпеки не лише українського народу, але й всього світу. Бо ми – українці, незламна нація. Ми вистоїмо! Разом до Перемоги!

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР