Аграрії просять скасувати ветеринарний контроль на українсько-польському кордоні

2023-04-04 10:00:03 603
Аграрії просять скасувати ветеринарний контроль на українсько-польському кордоні

Про це розповіли в прес-службі ВАР.

Очільник Всеукраїнської аграрної ради Андрій Дикун від імені учасників асоціації звернувся до Президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, Президентки Європейського парламенту Роберти Мецоли та Єврокомісара із питань сільського господарства Януша Войцеховського з проханням розглянути та підтримати зміни щодо ветеринарного контролю в рамках ініціативи ЄС "Шляхи Солідарності".

За словами Андрія Дикуна, пропозиція ВАР полягає в тому, щоб скасувати ветеринарний контроль на українсько-польському кордоні, якщо в транспортуванні кормів для тварин або фуражного зерна дотримуються наступні 3 критерії.

  1. Вантаж транзитом проїздить через Республіку Польщу до митних складів інших країн ЄС.
  2. Країна ЄС, до якої направляється вантаж, погоджується проводити ветеринарний контроль на своїй території у разі припинення транзитного режиму, що означає імпорт таких продуктів до ЄС.
  3. Країна ЄС, в яку направляється вантаж, погодилася проводити ветеринарний контроль на своїй території у разі перенаправлення такого вантажу в іншу країн.

«Якщо фуражне зерно або інші корми рослинного походження експортуються транзитом за межі ЄС через країну ЄС, яка погодилася взяти участь у згаданій ініціативі, ветеринарний контроль здійснюватися не повинен», - наголосив у зверненні очільник ВАР.

Нагадаємо, що з початку 2023 року експорт тваринних кормів та зернових кормів України почав сповільнюватися на українсько-польському кордоні. Так, середньодобовий пропуск зернових вантажів через залізничні пункти пропуску з Республікою Польща за першу половину березня поточного року зменшився на 28% у порівнянні з відповідним періодом лютого. Зазначений показник на автомобільних пунктах пропуску з Республікою Польща за першу декаду березня 2023 року зменшився до 10 444 тонн/добу, що на 36% менше, ніж минулорічний піковий показник (3 декада вересня).

Водії, що прямують через найбільший пункт пропуску Ягодин-Дорогуск, змушені очікувати проходження ветеринарного контролю більше 10 днів (раніше не більше 5 днів), а один потяг проходить ветеринарний огляд 4-5 днів, (раніше не більше 1 дня).

Сповільнення ветеринарного контролю є наслідком того, що з початку року польська сторона скасувала можливість ветеринарного контролю всередині країни та додатково введений посилений ветеринарний контроль з березня цього року. В результаті майже кожні вантажівка та вагон з тваринним кормом та фуражним зерном перевіряються на польському пункті пропуску.

Всеукраїнська аграрна рада розуміє, поважає будь-яке рішення польської сторони, оскільки вона є однією з країн, підтримка якої є невідворотною та надзвичайно важливою для України. Однак, ми змушені звертатися до країн ЄС, оскільки експорт українських сільськогосподарських продуктів став одним із найважливіших сегментів економіки країни у цих важких обставинах.

Повний текст звернення англійською - https://uacouncil.org/uk/post/var-zvernulasa-do-es-sodo-skasuvanna-veterinarnogo-kontrolu-na-ukrainsko-polskomu-kordoni

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР