AGCO та УКАБ визначили пріоритети відновлення на міжнародній конференції в Брюсселі

2023-10-13 10:00:45 852
AGCO та УКАБ визначили пріоритети відновлення на міжнародній конференції в Брюсселі

5 жовтня 2023 року асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» та корпорація AGCO провели в Брюсселі першу міжнародну аграрну конференцію «Поля змін: окреслення шляху українського сільського господарства».

Захід зібрав понад 120 учасників – ключових політичних осіб України і ЄС, лідерів аграрного бізнесу та представників фінансових установ. Вони поділилися досвідом та обговорили підтримку України, зокрема відновлення агросектору та майбутні напрямки інтеграції до ЄС.

«Ми сподіваємося, що конференція стане трампліном для прискорення фінансування та реалізації конкретних дій у всіх сферах розвитку українського сільського господарства та аграріїв, які підтримуватимуть майбутню глобальну продовольчу безпеку», – прокоментував Фредерік Дев'єн, віце-президент з фінансів та регіональний керівник у Європі корпорації AGCO.

Уряд України визначив сільське господарство як ключову галузь, яка має зробити значний внесок у відновлення країни. Для повного розвитку потенціалу української аграрної промисловості знадобиться широка співпраця з багатьма зацікавленими сторонами. На конференції були розглянуті пріоритети фінансування та довгострокові проекти українського сільського господарства, а також післявоєнна економічна відбудова та європейська інтеграція України.

Пітер Полайнар, заступник керівника Служби для України в Генеральному директораті Європейської комісії з питань сусідства та переговорів щодо розширення ЄС (DG NEAR), розповів про майбутню допомогу ЄС Україні.

«Український бізнес сподівається, що інституційна рамка Європи  щодо відновлення України, якою має стати програма «Ukraine Facility», допоможе нашій країні пройти величезні випробування у напрямку відновлення економіки, навіть коли ще триває війна, – зауважив Назар Бобицький, керівник європейського офісу УКАБ, – Нам потрібно створити в Україні життєздатну економіку на життєздатній основі в середньостроковій перспективі, і в той же час, змінити своє інституційне законодавство для майбутнього членства в ЄС». 

Назар зазначив, що одним з пріоритетних завдань брюссельського офісу УКАБ буде тісна комунікація з відповідними європейськими стейкхолдерами щодо максимально ефективного використання можливостей фінансової підтримки ЄС на користь українського бізнесу, зокрема, аграрного сектору.

У заході взяли участь низка представників агрохолдингів (що обробляють разом понад 2,5 мільйона гектарів с/г угідь), які підкреслили, що українське сільське господарство зараз стикається із значними викликами, які ставлять під загрозу його виробництво, прибутковість та інвестиції.

Айварас Абромавичус голова правління компанії «Агро Регіон» підсумував: «З початку повномасштабної війни Україна вже отримала суттєву фінансову підтримку від міжнародних організацій і українська спільнота вдячна за цю підтримку, однак досі існує постійна потреба в допомозі, зокрема щодо зниження вартості логістики та сприянні у покритті страхування морського транспорту, що дасть українському аграрному сектору шанс на виживання». 

Алекс Ліссітса, генеральний директор ІМК, окреслив негайні кроки, які потрібно реалізовувати аграріям України вже сьогодні: «По-перше, ми маємо пріоретизувати зусилля щодо мінімізації втрат, завданих війною. По-друге, необхідно запровадити програму цільової фінансової допомоги с/г підприємствам та агробізнесу України за підтримки фінансових установ. По-третє, варто інвестувати в заходи безпеки для с/г активів та інфраструктури в регіонах, які постраждали від війни, щоб зменшити ризик подальших втрат через нестабільність».

Під час панельної дискусії, присвяченій темі залучення коштів,  було озвучено багато ініціатив і зобов’язань щодо фінансування, втім, як підсумувала  Анна Наплоха, Генеральний директор AGCO Finance: «Нам потрібне оновлене відчуття терміновості та спрощені процедури, щоб зрозуміти, як ці гроші надходять на рівень аграріїв. Розподіл ризиків і більш доступні умови кредитування вимагають більшої координації між міжнародними фінансовими установами та місцевими банками».

AGCO прагне бути ключовою зацікавленою стороною в цьому процесі та продовжуватиме співпрацю з UCAB для створення огляду доступних схем фінансування та критеріїв прийнятності, що стане першим кроком до більшої прозорості та збільшення перспектив для українських аграріїв.

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР