Україна продовжує рекордний експорт соняшникової олії

2022-02-16 18:04:20 1798
Україна продовжує рекордний експорт соняшникової олії

За даними Solvent Extraction Association of India (SEA), Індія у січні збільшила у порівнянні з груднем імпорт рослинних олій з 1,21 до 1,25 млн т (1,07 млн т у січні 2021 р).

При цьому імпорт сирої пальмової олії за вказаний період зменшився з 528,1 до 407,6 тис т (787,6 тис т у січні 2021 р), тоді як імпорт рафінованої олії виріс з 24 до 134,2 тис т (2,7 тис т). Імпорт соєвої олії залишився майже без змін та склав 391,1 тис т (392,4 тис т у грудні та 88,6 у січні 2021 р), а соняшникової виріс з 258,4 до 307,6 тис т (205,2 тис т).

Україна в січні зменшила у порівнянні з груднем експорт соняшникової олії на 11% до 612 тис т, що все одно є рекордним показником для цього періоду. Другий місяць поспіль обсяг експорту олії перевищує відповідний торішній показник, що дозволяє скоротити відставання у відвантаженнях у порівнянні з попереднім сезоном.

У вересні-січні 2021/22 МР Україна експортувала 2,65 млн т соняшникової олії, що майже відповідає рівню  аналогічного періоду 2020/21 МР та на 5% перевищує відповідний показник 2019/20 МР, в якому були експортовані рекордні 6,63 млн т.  

Експерти АПК-Інформ очікують підвищення попиту на українську соняшникову олію найближчим часом, що сприятиме нарощуванню обсягів переробки, проте визначальною тут буде геополітична ситуація.

В поточному сезоні основною причиною повільного збільшення експорту соняшникової олії на тлі високого врожаю соняшника в Україні та світі є вища, ніж у інших продовольчих олій, вартість. Проте зростання цін на пальмову та соєву олію до рекордних рівнів останнім часом покращує конкурентоспроможність соняшникової олії, що може незабаром посилити попит на неї, особливо з боку Індії та Китаю.

За оцінками АПК-Інформ, Україна у 2021/22 МР може експортувати 6,6 млн т соняшникової олії та повною мірою задовольнити потребу Китаю та Індії в цій продукції.

Проте нещодавно основний індійський імпортер рослинних олій заявив про можливе припинення закупівель олії в Україні через ризики військового конфлікту з Росією, через що планує активізувати імпорт соняшникової олії з Росії та Аргентини. До речі, остання вже розпочала збирання соняшника, врожай якого експерти Oil World оцінюють у досить значні 3,15 млн т.

Тому ситуацію з експортом соняшникової олії з України в поточному сезоні ускладнюють нові чинники – політична обстановка, можливі зриви строків поставок та ризики судновласників при наданні суден під завантаження.

Проте наразі експорт соняшникової олії з України іде у звичному режимі. З початку місяця станом на 11 лютого вже відвантажено 190 тис т олії, що лише на 11% поступається відповідному торішньому показнику.

Напомним, продать или найти новую или б/у технику вы можете в нашем разделе «Продажа техники».

А чтобы ничего не пропустить – подписывайтесь на наш канал в Telegram, Instagram, и Facebook! А также – на наш канал YouTube: https://www.youtube.com/user/agropravda/videos

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР