Аграрії збільшили використання мінеральних добрив

2021-06-02 14:11:23 1548
Аграрії збільшили використання мінеральних добрив

За даними Державної служби статистики, в 2020 році збільшилося використання сільськогосподарськими підприємствами мінеральних добрив.

Так, загальний обсяг внесених мінеральних добрив збільшився на 19% до 2,8 млн т діючої речовини. Водночас використання азотних добрив збільшилося на 20% до 1,9 млн т діючої речовини, фосфорних – на 21% до 0,5 млн т діючої речовини та калійних на 13% до 0,4 тис. т діючої речовини.

За словами аналітиків УКАБ, щорічне зростання використання добрив в Україні продовжується вже 25 років починаючи з 1995 року, проте приріст 2020 року вдвічі перевищує середньорічні темпи зростання останніх 5 років. Таке суттєве зростання пов’язане з поліпшенням технології виробництва,  відносним зниженням вартості добрив на міжнародних ринках, а також зниженням ставок кредитування, що поліпшило можливості фінансування витрат на посівну.

Такі тенденції є дійсно позитивними, адже Україна продовжує зменшувати розрив між фактичним та науково обґрунтованим рівнем використання добрив. Так, в  1990 році в Україні використання мінеральних добрив становило 4,4 млн т в діючій речовині, що на 57% перевищує поточний рівень. Водночас також вносилося значно більше органічних добрив.

Особливо важливим в цьому контексті є збільшення внесення фосфорних і калійних добрив (переважно в складі комплексних добрив), рівень використання яких наразі є втричі меншим за показник 1990 року. Достатнє внесення добрив компенсує винос поживних речовин урожаєм і забезпечує підтримання та поліпшення родючості ґрунтів.

На жаль, в Україні фактично відсутні розроблені поклади сировини для виробництва фосфорних та калійних добрив, а внутрішнє виробництво таких добрив працює на імпортній сировині та покриває не більше 15% поточних потреб ринку. Так, за 2020 рік було випущено близько 290 тис. т в фізичній вазі комплексних добрив (з вмістом фосфору або фосфору та калію). При цьому, імпорт таких добрив склав 1,68 млн т, переважно з Білорусі, Марокко, Литви та Польщі. Зокрема в Білорусі і Марокко одні з найбільших покладів калію та фосфору в світі, що є основою їх внутрішнього виробництва та конкурентоспроможності на зовнішніх ринках.

Водночас у аграріїв викликають занепокоєння спроби введення обмежень щодо імпорту мінеральних добрив в Україну. Зокрема, обговорюється обмеження імпорту з Білорусі або введення квот загалом на комплексні добрива незалежно від країни на рівні в 1,4 млн т. «Фактично навіть в 2020 році це спричинило б дефіцит в 300 тис. т на ринку добрив та позбавило б можливості поліпшувати родючість ґрунтів в наступні роки», - зауважив Роман Сластьон, генеральний директор УКАБ.

Як зазначають експерти УКАБ, подібні заходи призведуть до погіршення конкуренції на ринку мінеральних добрив, посилення монопольного становища, створення дефіциту та неминучого зростання цін на дану продукцію. Згідно дослідження Київської школи економіки, введення квот на імпорт мінеральних добрив має загальний негативний вплив на економіку України та може призвести до втрат ВВП України в розмірі від 118 до 123 млн USD.

Напомним, продать или найти новую или б/у технику вы можете в нашем разделе «Продажа техники».

А чтобы ничего не пропустить – подписывайтесь на наш канал в Telegram, Instagram, и Facebook! А также – на наш канал YouTube: https://www.youtube.com/user/agropravda/videos

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР