Обсяг ринку азотних добрив зросте на 15-25%

2022-01-31 13:03:20 1844
Обсяг ринку азотних добрив зросте до 25%

До 2025 року ємність українського ринку мінеральних добрив збільшиться на 15-25%.

Такий прогноз ІА «Інтерфакс Україна» озвучив Олег Арестархов, керівник департаменту корпоративних комунікацій Group DF.

«Майбутнім фундаментальним фактором зростання ринку добрив стає запуск ринку землі. У власну землю аграрії вносять добрив більше, ніж до орендованої», – зазначив Олег Арестархов.

Представник найбільшого азотного холдингу в Україні (Ostchem – азотний бізнес Group DF об'єднує три найбільших виробники мінеральних добрив в Україні) у своїй колонці зазначив, що у 2021 році загальний рівень споживання азотних добрив в Україні сягнув 4,75 млн тонн (у 2020 році було спожито 4,45 млн. тонн).

«При цьому зростання споживання добрив у перерахунку на чистий азот не відбулося», – зазначає експерт.

Домінуючим видом добрив, за його словами, на українському ринку залишається аміачна селітра, обсяг споживання якої становив 1,75 млн тонн (у 2020 році – 1,82 млн тонн). Дещо зріс обсяг споживання карбаміду – з 1,1 до 1,12 млн тонн та КАС – до з 1,1 до 1,3 млн тонн.

У своїй колонці експерт зазначив, що глобальні виробники суттєво розширили географію постачання мінеральних добрив через зниження питомої ваги логістичних витрат у ціні добрив для кінцевих споживачів.

«Через суттєве зростання ціни на добрива, співвідношення вартості самих добрив та логістики суттєво змінилося. Це зробило ринки більш гнучкими, мобільнішими», – резюмує Арестархов. За його словами, саме у зв'язку зі зниженням ролі логістики зріс потік продукції в Україну із Середньої Азії – з Узбекистану, Казахстану та Туркменістану.

За словами Арестархова, стрибок цін на газ та, відповідно, на добрива у 2021 році спровокував глобальні зміни архітектури світового ринку мінеральних добрив.

По-перше, ціла низка країн запровадила обмеження на експорт деяких добрив. По-друге, уряди багатьох країн вживають агресивних дій, спрямованих на забезпечення продовольчої безпеки та недопущення продовольчої інфляції.

«У форс-мажорних умовах Уряди переходять на ручне управління ринками добрив, використовують масу інструментів, у тому числі адміністративних», – зазначив Арестархов.

За його словами, такі великі світові виробники, як Туреччина, РФ, Єгипет та США, обмежують експорт у тому числі через запровадження спеціальних ліцензій. Також низка країн запровадила субсидії та дотації для підтримки власних виробників добрив та аграріїв.

«Новий непростий виклик для багатьох держав – забезпечити своїх аграріїв добривами та зберегти низькі ціни на продовольство. Дуже схоже, що боротьба за цей стратегічний ресурс (мінеральні добрива – прим) між країнами чимось нагадуватиме нещодавню боротьбу країн за маски, кисневі концентратори та вакцини», – зазначив Арестархов.

Напомним, продать или найти новую или б/у технику вы можете в нашем разделе «Продажа техники».

А чтобы ничего не пропустить – подписывайтесь на наш канал в Telegram, Instagram, и Facebook! А также – на наш канал YouTube: https://www.youtube.com/user/agropravda/videos

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР