Яка техніка здатна пришвидшити розмінування території України

2023-05-29 10:00:06 2334
Яка техніка здатна пришвидшити процес розмінування території України

За словами голови ДСНС Сергія Крука, біля 30% деокупованої території України лишається замінованою. Після війни на розмінування може піти кілька десятків років. Це якщо розмінування буде йти звичайними методами. Але зараз вже є техніка, яка здатна суттєво пришвидшити процес.

Розглянемо які машини вже можна використовувати для швидкого розмінування.

Нагадаємо, за інформацією першого віце-прем'єра Юлії Свириденко, 17,4 млн. га України забруднені залишками російських мін та нерозірваних снарядів. Де можливо, українські та іноземні вибухотехніки розміновують ці території. Наразі працює близько 2 тисяч фахівців.

«Зараз ми маємо лише 12 машин для розмінування, а потребуємо – понад 80! Схожа ситуація із фахівцями – їх потрібно втричі більше, ніж є» - підкреслює Юлія Свириденко.

Отже, яка техніка наразі вже допомагає у розмінуванні?

УР-77 «Метеорит» — радянська самохідна реактивна установка, призначена для розмінування. Створена на базі самохідної гаубиці 2С1 «Гвоздика». Віджата у росіян в перші дні повномасштабного вторгнення. Серійно вироблялася з 1978 року замість УР-67. УР-77 здатна проробляти ходи в протитанкових мінних полях під час бою. Ширина проходу становить близько 6 метрів, а довжина від 80 до 90 метрів. Незважаючи на те, що УР-77 не призначена для розмінування протипіхотних мін, установка може розчищати протипіхотні мінні поля, створюючи проходи шириною до 14 метрів. Але як усе радянське – УР-77 має цілу низку недоліків.

Розмінування здійснюється шляхом виникнення ударної хвилі від вибуху заряду, яка впливає на детонатор міни. Однак повне розмінування не гарантується. Так, наприклад, можуть залишитися цілими міни, що мають детонатори дворазового натискання (міна ТМ-62 з детонатором МВС-62 або Mk7 з детонатором № 5 Mk4), протипіхотні міни натяжної дії. Не реагують на вибухову хвилю магнітні, сейсмічні та інфрачервоні детонатори.

Для ручного розмінування використовують броньований КрАЗ-5322 з краном-маніпулятором. Він дозволяє легко вийняти важку ракету і помістити її у спеціальний контейнер. Далі її вже будуть знешкоджувати сапери піротехнічної служби.

Броньований КрАЗ Shrek-RCV у виконанні для розмінування. Його укомплектовано краном-маніпулятором та вантажною платформою. Її можна застосовувати для дистанційного розмінування за допомогою маніпулятора з відеокамерою, або для перевезення вибухонебезпечних предметів до полігону їх знищення.

На Харківщині працює одна з найефективніших у світі машин для розмінування вартістю 18 млн грн, яку придбали завдяки донатам через UNITED24. Використовуючи Armtac 400 сапери будуть краще захищені, адже машина має дистанційне керування на відстані до 800 м. Також керувати нею можна сидячи в броньованій та звукоізольованій кабіні. Armtac 400 може зачищати понад 2 400 м2 території на годину, знешкоджуючи вибухонебезпечні залишки на глибині 55 см. Потужна конструкція захищає машину від протитанкових мін масою до 10 кг.

Ще одна машина – суто військова, але її можна використовувати і для цивільного розмінування. Це Minenräumpanzer, який з німецької перекладається як "Танк для розмінування". На озброєнні Бундесверу стоять броньовані машини розмінування Minenräumpanzer Keiler. Ймовірно, Україна отримала саме такі машини розмінування Keiler, виконані на допрацьованих шасі танків M48. Танк розмінування Keiler – монстр із бойовою масою 54,6 тонн та потужністю двигуна близько 1100 к.с. і з відповідною витратою пального. Тому багато полів таким не розмінуєш.

ДСНС Херсонщини отримала два механізованих комплекси розмінування DOK-ING MV-4 та MV-10. Відомо, що комплекси для механічного розмінування виготовлені у Хорватії. За день вони можуть проходити 4000 – 5000 квадратних метрів території. DOK-ING MV-4 – це легкий роботизований засіб для розмінування. Корпус та конструкції можуть витримувати детонацію мін та інших боєприпасів. Комплекс має замінні інструменти, які дозволяють виконувати різний спектр завдань для підготовки території. За допомогою MV-4 проводять механічну підготовку ґрунту та розмінування, механічний огляд та очищення території.

А ось компанія “Автек” опановує постачання техніки для розмінування італійської компанії FAE Group, яка спеціалізується на тракторах та іншій спеціалізованій гусеничній техніці. Мова йде про PT-300 D:Mine – дистанційно керований гусеничний носій для розмінування мінних полів, ефективний проти протипіхотних і протитанкових мін.

Ця машина працює в найскладніших умовах, включаючи пересічену місцевість, круті схили до 45°, болотисту місцевість та ділянки з густою рослинністю. Серед його основних технічних характеристик – надміцна конструкція з амортизаційною ходовою частиною, високопродуктивний двигун CAT C7.1 Acert і невелика експлуатаційна вага. Ергономічний пульт дистанційного керування дозволяє безпечно виконувати всі функції. На машину можна встановити головку для розмінування або інше навісне обладнання FAE, наприклад, лісовий мульчер, культиватор, фрезу для пнів або бульдозерний відвал.

На вибір пропонується двигун Caterpillar C7.1 Tier 4 Final/Stage V потужністю 302 к.с., або версію Tier 3/Stage III на 275 к.с. Цього достатньо для машини довжиною 6,5 м та масою понад 11 тонн, адже рухається вона з максимальною швидкістю 6,5 км/годину. Ціни на таку техніку не розголошують, та й залежать вони від багатьох чинників, але за орієнтир можна взяти $300 тис.

Гроші не маленькі, а подібної техніки потрібно чимало. Тим паче, що агропідприємства вже втомилися чекати розмінування власних полів і почали створювати власні підрозділи саперів, або й приватні компанії по розмінуванню. Як повідомляє АгроПравда, першим оператором протимінної діяльності став підрозділ «Нібулон». Він вже отримав і перший сертифікат для проведення робіт з гуманітарного розмінування – Сертифікат від Центру протимінної діяльності МО України на нетехнічне обстеження територій.

І це лише початок, бо обсяги робіт по розмінуванню – величезні. Одна ДСНС з ними не впорається. Да і без відповідної техніки справа буде рухатися не швидко. Тому наші ентузіасти створюють техніку для розмінування власноруч, з того, що є під рукою. Так, на Харківщині випробовують дистанційну машину розмінування на основі трактора ХТЗ й танкового обладнання.

Машину для розмінування тестують у Балаклійській громаді в селі Нова Гусарівка, яка була окупована російськими військовими понад пів року. Це спільний проект саперів, військових та науковців з Харкова. Трактор рухається без водія, тож це допомагає швидше очищувати територію від мін, а також зберігати життя саперів. Машина, в якій поєднали трактор харківського виробництва та обладнання з танка, працює в селі кілька днів — за цей час зібрали 33 протипіхотні міни.

«Розробили креслення, зібрали — на все це було витрачено півтора місяця. Це каткові мінні трали, які встановлюються на танках. Для того, щоб при наступі робити проходи через мінні поля. Один каток важить у нас 350 кг», – пояснює розробник.

«Протипіхотні міни — 99% вибухонебезпечних пристроїв знімається цією машиною. Машина закордонного зразка коштує 1 мільйон доларів, а цей автомобіль буде коштувати в 10 разів дешевше», – розповів розробник.

За словами директора департаменту цивільного захисту, на Харківщині працює сім одиниць техніки для механічного розмінування, але цього недостатньо — деокуповані території забруднені різними видами мін

Ще один цікавий розміновувальний трал створили у Кривому Розі на Дніпропетровщині на основі екскаватора Hitachi. Відбулося польове випробування агрегату з використанням реальних боєприпасів. Швидкість роботи тральщика 1-2 км за годину.

На 23 травня з початку широкомасштабного військового вторгнення російської федерації на території України знешкоджено 388 тис. 636 од. вибухонебезпечних предметів та 2 тис. 891 кг вибухової речовини, у тому числі 2 тис. 249 од. авіаційних бомб. Обстежено територію площею близько 86 тис. 529 гектарів. Нажаль, замінованою залишається ще велика частина України. Більшість необстежених територій буде важче розміновувати, адже за час війни міни глибше провалились в грунт та заросли, але небезпека від них нікуди не поділася.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР