Як змінюється агроринок під час посухи і пандемії. Частина І

2021-11-05 18:14:19 1266
Як змінюється агроринок під час посухи і пандемії. Частина І

AgroPravda.com провела чергове сезонне опитування провідних виробників сільгосптехніки. Пропонуємо вашій увазі перший матеріал з серії.

Як розповів к коментарі кореспондентам AgroPravda.com Йоханнес Клют, генеральный директор ТОВ «ХОРШ Україна», в цьому році спостерігається зростання ринку сільгосптехніки і попиту на неї. Головним чинником цього є високі ціни на сільськогосподарську продукцію.

Паралельно з ростом цін на продукцію зростає вартість виробничих засобів: ЗЗР, добрив, насіння. Останнім часом найсильніше зростали ціни на добрива. Тому інвестиції в ефективне їх внесення актуальні як ніколи раніше. У минулому, коли добрива були дешеві, на спосіб їх внесення не особливо зважали: розкидали, заорали і добре. За нинішніх цін аграрії стали уважні з тим, як і куди їх вносити.

«Саме для цих технологій у нас є конкретні технічні рішення. Один з прикладів – Tiger з FertiProf, агрегат для глибокої культивації з одночасним внесенням добрив» – каже Йоханнес Клют.

В умовах зростання вартості виробничих засобів аграрії більше не можуть собі дозволити з посередніми технологіями забезпечити стабільний дохід. До прикладу, вони вже не можуть посіяти дороге насіння посередньою сівалкою і сказати: «ну, якщо піде дощ, то виросте». Вони повинні перестрахуватися, щоб отримати максимальний врожай.

Зростає і інтерес до точного землеробства. Оскільки виробничі затрати зростають, значить, їх треба ефективніше використовувати. Ефективніше означає: треба усвідомлювати скільки рослин посіяти на 1 м2 на хороших ґрунтах і на гірших ґрунтах, скільки добрив унести на якій ділянці поля.

Йоханнес Клют додає: «Найкраща інвестиція на сьогодні – в ефективні і точні технології. А це – саме наш сегмент. Незалежно від того, це сівба, захист рослин чи внесення добрив. І аграрії можуть собі дозволити таку техніку».

 

 

Як зазначив Дмитро Давиденко, генеральний директор ДП «Амазоне-Україна», у цьому році триває тренд раціонального підходу до вирощування: агровиробники намагаються максимально ефективно використовувати усі наявні ресурси, аби протистояти як кліматичним змінам, так і економічним викликам.

Зокрема, йдеться про активний перехід до використання розумних розподільників добрив, що дозволяють ефективно та раціонально вносити добрива.

«Компанія Amazone історично тримає першість у продажах розподільників добрив, і в цьому році ми бачимо, що збільшилась частка саме розумних розподільників на українському ринку. Також ми розпочали постачання перших розподільників добрив ZA-TS та ZG-TS з датчиком вітру, і маємо позитивні результати в цьому напрямку – наразі кількість замовлень датчиків вітру, так само як і Argus Twin, зросла в геометричній прогресії. Таким чином ми вже фактично вибрали квоту наступного року. Впевнені, ця тенденція триватиме, адже все більше агровиробників впроваджують точне землеробство» – каже Дмитро Давиденко.

Зміна кліматичних умов посприяла тому, що змінюється технології посіву зернових: традиційні сівалки для зернових змінюють сівалки прямого посіву. Зокрема, цього року спостерігається зростання продажів сівалки для прямого посіву Condor та універсальної – Primera DMC. Стосовно останньої, то у 2021 році відбулось зростання продажів утричі.

Річ в тім, що ця сівалка є лідером на багатьох ринках світу, адже на сьогодні все більше агровиробників схиляються до прямого посіву. Якщо, наприклад, у посушливих регіонах, зрозуміло, – це пов’язано зі збереженням та накопиченням вологи, то вже в Європі, зокрема у Франції, фермери обирають прямий посів, адже діють в рамках програми щодо зменшення викидів CO2 і збільшенням екологічного виробництва.

Дмитро Давиденко додає: «Якщо узагальнювати наші спостереження у роботі з агровиробниками, то можна впевнено сказати, що бачимо активний перехід до диференційного внесення добрив та посіву зі змінними нормами висіву. Таким чином, однозначно можна сказати, що точне землеробство не є вже новинкою для українських фермерів, а реальний інструмент, який ввійшов уже в щоденну діяльність».

 

Продовження матеріалу читайте на наших сторінках вже скоро. Буде багато цікавого!

Напомним, продать или найти новую или б/у технику вы можете в нашем разделе «Продажа техники».

А чтобы ничего не пропустить – подписывайтесь на наш канал в Telegram, Instagram, и Facebook! А также – на наш канал YouTube: https://www.youtube.com/user/agropravda/videos

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР