Amazone, Claas та Agxeed створюють перший у світі галузевий альянс

2023-10-12 15:21:28 1145
Amazone, Claas та Agxeed створюють перший у світі галузевий альянс

Компанії Amazone, Claas та AgXeed зміцнюють свою співпрацю в галузі високоавтоматизованих, автономних сільськогосподарських машин та робочих процесів та оголошують про створення першого у світі альянсу між сільгоспмашинобудівниками.

Альянс «3A — Advanced Automation & Autonomy» покликаний прискорити процеси розробки, стандартизації та виведення на ринок частково і повністю автономних комбінацій «трактор — знаряддя, що агрегатується» за рахунок компетенцій його учасників. Нове об'єднання є відкритим для інших виробників сільськогосподарської техніки.

Програмне забезпечення для планування та виконання, яке можна використовувати для керування роботами у співпраці з тракторами та навісним обладнанням «3A — Advanced Automation and Autonomy» отримало срібну медаль у номінації Agritechnica Innovation Awards.

Одним із найбільших стимулів розвитку високоавтоматизованих та автономних технологій у промисловості та сільському господарстві є нестача кваліфікованої робочої сили у багатьох регіонах світу. При цьому мета автоматизації полягає не в тому, щоб замінити працівника, а в тому, щоб під час пікового навантаження було забезпечено виконання більш складних робіт.

Прикладом може бути ситуація, що склалася 2023 року в Центральній та Північній Європі. Внаслідок несприятливих погодних умов збирання зернових, лущення стерні, основний обробіток ґрунту, посів проміжних та озимих культур мали проводитися практично одночасно. Саме у такій ситуації сільгосппідприємствам часто не вистачає кваліфікованих працівників. Нові технології дозволяють подолати такі пікові навантаження і в перспективі досягти оптимальних результатів роботи навіть із менш досвідченим персоналом.

Для подальшої автоматизації сільськогосподарських процесів потрібна більш тісна співпраця між виробниками тракторів та транспортних засобів, з одного боку, та виробниками агрегатів – з іншого. Саме тому компанії CLAAS, AgXeed та Amazone створили галузевий альянс 3A - ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY. При цьому три партнери вже тривалий час співпрацюють разом у цій сфері. Компанії CLAAS та Amazone є міноритарними інвесторами нідерландської компанії AgXeed.

У рамках об'єднання 3A виробники ще більше об'єднують свої індивідуальні компетенції та завдяки розвитку партнерських відносин забезпечать якнайшвидше та більш об'ємне впровадження розроблених технологій у практику.

Компанії CLAAS, AgXeed та Amazone створили перший альянс у галузі рішень для проведення високоавтоматизованих та автономних польових робіт. Очікується, що на виставці Agritechnica буде представлено нових учасників цього об'єднання.

Технологія, розроблена альянсом 3A, є програмним забезпеченням для планування і виконання робіт, яке раніше було доступне тільки для автономних польових роботів і тепер може використовуватися в поєднанні з модулем AgXeed Box для управління тракторами та знаряддями. Ця технологія вже готова до виведення на ринок і здатна забезпечити від високоавтоматизованого до автономного керування зв'язкою «трактор — знаряддя» залежно від вимог та пакету дооснащення. Це дозволить полегшити та підвищити ефективність сільськогосподарських процесів на всіх етапах, починаючи від планування та закінчуючи їх реалізацією та подальшим аналізом, як для операторів техніки, так і для керівництва агропідприємства.

«Сьогодні сільськогосподарські роботи здебільшого виконуються у закритих системах, що обмежує можливості їх застосування та використання паралельно або у поєднанні з іншими машинами та знаряддями, — пояснює команда розробників. — Саме в цьому і полягає інноваційний підхід альянсу 3A: разом ми розробили технологію AgXeed Box, яка використовує стандартизований інтерфейс ISOBUS для інтеграції тракторів та навісного обладнання у процес планування та автономного виконання робіт. Через цей інтерфейс навісне обладнання отримує можливість взаємодіяти з польовими роботами, AgBots та тракторами з метою автоматичної чи автономної оптимізації процесів».

Першими продуктами, розробленими в об'єднанні 3A, стали Amazone AutoTill для культиваторів, що мульчують, і CLAAS Autonomy connect, які охоплюють весь процес планування і виконання робіт з обробки ґрунту. Ці рішення, вже перевірені на практиці.

Сучасні робочі завдання для тракторів і агрегатованих з ними знарядь включають, крім призначених для автоматизованого управління та оптимізації схеми руху в полі ліній A-B або контурів A-B, також, коли це необхідно, карту застосування.

Проект альянсу 3A йде у цьому плані ще далі: він дозволяє здійснювати попереднє планування для оптимізації робочого процесу. У ньому міститься інформація про початкову і кінцеву точку роботи в смузі, місце для розворотної смуги, а також параметри управління знаряддями в конкретній зоні поля.

Таке попереднє планування з урахуванням реальних параметрів машини, таких як характеристики задньої осі навішування та гідравлічних функцій для регулювання глибини обробітку, його інтенсивності дозволяє запрограмувати динамічні зміни налаштування комбінації машин з урахуванням необхідної якості роботи ще до початку її виконання.

Закриті автоматизовані системи, що існували до цього, не передбачали такого планування та контролю подальшого процесу виконання робіт, за винятком розрахунку норм внесення добрив. Завдяки системі Autonomy connect трактори CLAAS у поєднанні з навісними знаряддями можуть виконувати польові роботи в режимі високого рівня автоматизації або автономності. Залежно від рівня оператор може приділяти більше уваги іншим завданням, причому це стосується як польових, а й інших видів робіт. Їхнє планування здійснюється у звичній інформаційній системі CLAAS Farm Management Information System (FMIS) або на порталі AgXeed Portal. Зазначимо, що досі всі наявні підходи до автоматизації процесу обробітку ґрунту обмежувалися лише функціями, що покращують комфорт.

На відміну від них, Autotill для культиваторів Amazone -- це рішення, яке безперервно узгоджує процес обробітку ґрунту з даними, що надходять від трактора, і тим самим перебирає функції контролю, які раніше були покладені тільки на оператора.

Для кінцевих користувачів рішення CLAAS Autonomy connect, Amazone AutoTill та AgXeed AgBot мають низку істотних переваг:

  • Всі операції виконуються як трактором, так і знаряддям точно за заданим планом та програмою.
  • Разом із комплексною оптимізацією маршруту під час планування враховуються також нормативні робочі параметри знаряддя та тракторів. Це дозволяє уникнути неправильних налаштувань та їх наслідків, таких як низька якість роботи або недостатня ефективність.
  • Початкове планування створює основу для полегшення робочих процесів у наступні роки, оскільки надалі потрібно зробити лише сезонні коригування — наприклад, залежно від культури, її попередника і схеми сівозміни.
  • Для підтримки оптимальної якості роботи відхилення від робочого процесу виявляються за допомогою сенсорів зв'язуванням «трактор - знаряддя» та самостійно коригуються. Зокрема, можливо виявити забивання культиватора, що починається, і уникнути його шляхом автоматичного коригування глибини обробітку та робочої швидкості.
  • Відповідальність за оптимальні результати роботи тепер лежить не тільки на операторі, тому навантаження на нього значно знижується, особливо у довгі робочі зміни.
  • Заздалегідь заплановані та оптимізовані за технологічним процесом комбінації машин та знарядь більш енергоефективні та, отже, економічно вигідні в експлуатації.
  • Оскільки техніку під час роботи вже не потрібно так часто контролювати, фермери та висококваліфіковані оператори можуть приділяти більше уваги виконанню більш важливих оперативних завдань. При роботі менш кваліфікованих або досвідчених операторів ця технологія дозволяє досягти оптимальних результатів роботи.

Наразі ведуться переговори з низкою інших виробників сільгосптехніки щодо приєднання до альянсу та активної участі у ще більшому розширенні областей застосування високоавтоматизованих та автономних рішень.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР