Чому українські аграрії обирають трактори CLAAS AXION 900

2023-02-06 14:00:44 1796
Чому українські аграрії обирають трактори CLAAS AXION 900

Потужна тяга разом з економною витратою пального, комфорт керування разом з універсальністю. Чи це всі переваги, які властиві трактору CLAAS AXION 900, і чи тільки за це їх обирають українські аграрії? Давайте подивимось докладніше.

Нагадаємо, в Україні лінійка тракторів CLAAS AXION серії 900 складається з моделей 920 (максимальної потужності 320 к.с.), 930 (350 к.с.), 940 (380 к.с.) та флагману 950 потужністю 410 к.с.

Як розповіли кореспонденту AgroPravda.com, у представництві CLAAS в Україні, найбільш популярні у вітчизняних аграріїв – найбільш потужні моделі: 940 та 950. Трактори спроможні виконувати великі об’єми важких робіт (тобто призначені для великих підприємств), але цими машинами все більше цікавляться і середні господарства, які звертають увагу на зменшення експлуатаційних витрат і збільшення продуктивності.

Як це відбувається?

Почнемо з двигуна. Під капотом працює 6-циліндровий двигун FPT Cursor-9 об'ємом 8,7 л. Він обладнаний 4-клапанної технологією, уприскуванням  Common-Rail, системою охолодження наддувочного повітря і турбонагнітачем. Наразі в Україну поставляються машини з двигунами, що не містять AdBlue (тобто Tier II). Аграрії відмічають простоту і ремонтопридатність двигунів, що позитивно позначається на їх обслуговуванні.

Редакція AgroPravda.com, поспілкувалась з головним інженером господарства ТОВ Агрофірма Надія, Сергієм Литвиним.

Господарство має значний парк техніки CLAAS, з допомогою якої до війни обробляло близько 50 тис. га (наразі, менше).

Серед культур, що вирощуються – пшениця, ячмінь, кукурудза, соняшник; оскільки є тваринництво – то й трав'яні культури.

Електронна система управління вентилятором Visctronic дозволяє точно узгодити швидкість обертання вентилятора з навантаженням і температурою двигуна, що дозволяє економити пальне і не відбирати зайвої потужності.

Оскільки повний крутний момент у 1650 Нм доступний в широкому діапазоні швидкості обертання двигуна, це дозволяє або значно збільшити продуктивність роботи, або вчасно заощадити пальне при роботі ВВП у ECO-режимі.

Як розповіли в компанії, клієнти відмічають економічність на рівні найекономічніших представників цього класу тракторів.

За підрахунками Сергія Литвина, витрати пального у CLAAS Axion 950 складали не більше 18-20 літрів на га в залежності від роботи і землі.

Трактор має напіврамну конструкцію, призначену для тривалої експлуатації у важких умовах. Двигун вбудований в міцну литу раму з інтегрованим картером. Така конструкція дозволила знизити центр ваги, краще її розподілити. До того ж вона приймає на себе навантаження від передньої навіски та рами переднього моста. В результаті в статиці трактор має розподіл ваги 50:50, а у динаміці – значно покращене тягове зусилля. При виконанні багатьох швидкісних робіт можна навіть відмовитись від використання баласту.

Крім того, напіврамна конструкція дозволила збільшити кут повороту переднього моста для максимальної маневреності, збільшити кліренс і захистити карданний вал.

Колісна база складає 3,15 м, а власна вага – 13 тон без баластів – більша за вагу багатьох конкурентів.

Як розповів Сергій Литвин, в парку господарства одразу три трактора Axion (940 та 950). Крім того, є трактори Arion, навіть Ares. До того ж господарство має цілих 13 комбайнів Lexion (але про них поговоримо іншим разом).

Трактори CLAAS Axion працюють на культивації і оранці. Наприклад, Axion 950 працює разом з 13-метровим культиватором Great Plains, а на оранці – з плугами Lemken 7+1 та 8+1.

За сезон трактори Axion обробляють по 3 тис. га по кругу. За зміну 8-10 годин – взмозі обробити в середньому по 30 га.

Разом із двигуном працює безступенева трансмісія CMATIC від надійного німецького виробника.

Трансмісія працює у взаємодії з двигуном і завдяки системі CPS (CLAAS POWER SYSTEMS) досягається їх ідеальна координація. Трактор автоматично регулює оберти двигуна і передаткове відношення трансмісії, контролюючи навантаження на двигун. Система автоматично тримає задану швидкість та обирає ідеальний режим роботи в залежності від умов, забезпечуючи максимальне тягове зусилля і низьку витрату пального. Якщо водій не натискає на педаль газу, коробка передач знаходиться в стані активної зупинки і трактор надійно утримується в позиції. Це дозволяє зручно і безпечно рушати з повним завантаженням на крутих в'їздах на поле або на перехрестях.

За рахунок того, що задіяна більше механічна частина, ніж гідравлічна, коробка має високий ККД. 

Загалом, трансмісія адаптована для важких умов і знана вже понад 10 років.

Тепер поговоримо про кабіну і управління.

Кабіна змонтована на 4-точковій механічній підвісці, яка має три ступені жорсткості. Суцільне лобове скло, великий об’єм скління та спеціальне розташування стійок забезпечують вільний огляд дороги та навісних знарядь.

Рульова колонка – переміщується для зручності входу і виходу. Всі моделі в серійній комплектації обладнані кондиціонером, опційно крім ручного управління є також повноцінний клімат-контроль. Під сидінням розташований міні-холодильник, в лівій консолі знаходяться відділення для документів і знімне відділення; роз'єми живлення і ISOBUS для додаткових терміналів перебувають під правою консоллю.

Як розповідає Сергій Литвин, великий «плюс», який відмічають оператори – це м’який хід машини, трактор не скаче. У цьому він виграє у багатьох конкурентів. До того ж тут дуже приємна і зручна кабіна.

Керування і прийняття рішень відбуваються за допомогою інформаційної бортової системи CEBIS, багатофункціонального джойстика CMOTION, цілого ряду систем телеметрії; крім того використовується окремий екран для навігації.

Зазначимо, наразі для навігації використовується новий 12-дюймовий термінал CEMIS 1200 з сенсорним дисплеєм, який розроблено разом з Trimble. Він приходить на заміну універсального термінала S10 та S7.

CEMIS 1200 стандартно включає функції ISOBUS, а також онлайн-передачі файлів. Трактор повністю готовий для роботи в системах точного землеробства.

Особливість джойстика СMOTION – його ергономіка. Горизонтальне положення руки оператора значно зручніше інших положень. І все керування трактора – можна здійснювати цією рукою: і режими гідравліки, і навіски, і автопілот, і трансмісія. Послідовність дій – програмується, плюс є клавіші, які програмуються під конкретні потреби.

Система CLAAS TELEMATICS дозволяє оптимізувати робочі процеси, вести облік даних та зекономити час та гроші з допомогою дистанційного моніторингу.

Загалом, новітні електронні системи дозволяють максимально спростити керування трактором і запобігти помилок: достатньо задати швидкість – все інше трактор зробить сам.

Ще зазначимо, що у «базі» трактор вже має гарну комплектацію: це всі необхідні баласти, і підвіска кабіни, і компресор, і підготовка під навігацію, і система телеметрії TELEMATICS Advanced на 5 років, і також у 2023 році діє акційна гарантія на нові трактори CLAAS AXION, що складає 2 роки або 4000 мг. .

Сергій Литвин, безперечно, порадив би трактор CLAAS і для наступної покупки. Власне, наявний парк CLAAS говорить сам за себе. До того ж і до дилерів нема ніяких нарікань: працюють, виконують свої обов’язки, обслуговують техніку по потребі.

Детальніше про переваги тракторів CLAAS дізнавайтесь у свого дилера: https://www.claas.ua/pro-nas/poshuk-dilyera

Більше інформації про CLAAS AXION 900 дивіться на відео:

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР