Нові правила габаритно-вагового контролю пропонують змінити

2021-10-28 13:56:54 1595
Нові правила габаритно-вагового контролю пропонують змінити

Експерти заснованого ВАР аналітичного центру «Розумна країна» підготували законопроєкт №6222, який виправить основні недоліки притягнення вантажовідправника до адміністративної відповідальності у сфері габаритно-вантажного контролю.

Нагадаємо, що така відповідальність  була впроваджена законом № 1582-IX, що набрав чинності з 1 жовтня. Цей проект уже зареєстрований у парламенті.

У документі ВАР пропонує встановити пропорційні, недискримінаційні та збалансовані механізми притягнення вантажовідправника до адміністративноі відповідальності.

1. Встановити однаковий підхід щодо підстав для притягнення до адміністративної відповідальності за однакове порушення вантажовідправника та перевізника, які є рівноправними учасниками перевізного процесу.

Наразі такий підхід неоднаковий. Перевізник притягується до адміністративної відповідальності за перевищення граничних норм на 5% та більше. Вантажовідправника в той час штрафують за будь-яке перевищення граничних норм — навіть у кілька кілограм чи десятків кілограм.

2. Встановити градацію розмірів штрафів за перевищення граничних норм габаритно-вагового контролю.

Наразі діє норма, згідно з якою розмір штрафу для вантажовідправника є фіксованим  — 51 тис грн. У той час як для перевізника така градація передбачена: перевищення норм в розмірі 5-10% - штраф 8500 грн, 10-20% - штраф 17 тис. грн, 20-30% - штраф 34 тис. грн, понад 30% - штраф 51 тис. грн.

3. Прибрати подвійне притягнення до адміністративної відповідальності за одне й те ж порушення, якщо перевізник та вантажовідправник є однією особою.

Під час перевезення вантажу транспортом, який належить вантажовідправнику, останній виступає і в ролі перевізника також. В разі перевищення вагових норм він буде двічі притягнутий до адміністративної відповідальності за одне й те ж порушення: як перевізник та як вантажовідправник. Це протирічить ч.1 ст. 61 Конституції, яка визначає, що ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те ж правопорушення

4. Усунути юридичну відповідальність для вантажовідправника за перевезення вантажів без отримання відповідного дозволу, якщо такий вантаж перевищує нормативні габаритні параметри.

Забезпечення дотримання вимог законодавства під час руху великогабаритних транспортних засобів чи перевезення великогабаритного вантажу, зокрема, в частині отримання дозволу на такий рух (перевезення) є виключним обов’язком саме автомобільного перевізника. Вантажовідправник жодним чином не може вплинути на виконання перевізником такого обов’язку. Таким чином, притягнення до відповідальності вантажовідправника за бездіяльність перевізника є безпідставним та таким, що порушує Конституцію України та норми Кодексу щодо індивідуального характеру адміністративної відповідальності.

5. Уточнити процедурні питання притягнення вантажовідправників до адміністративної відповідальності у сфері вагового контролю.

Наразі внесені зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю передбачають, що при накладенні штрафу не враховуються: характер вчиненого правопорушення, особа порушника, ступінь його провини, майновий стан, обставини, що пом’якшують і обтяжують відповідальність; не застосовується вимога про відкритий розгляд справи; не складається протокол про адміністративне правопорушення; постанова у справі про адміністративне правопорушення виноситься без участі особи, яка притягається до відповідальності; встановлюються особливості примусового виконання постанов у справі про таке адміністративне правопорушення.

ВАР вважає, що необхідно виключити внесені зміни та поширити на процедуру розгляду відповідних справ про адміністративні правопорушення та притягнення вантажовідправника до відповідальності загальні положення Кодексу, що відповідатиме принципу правової визначеності та забезпечить гарантії дотримання законних прав вантажовідправників.

Нагадаємо, ВАР одразу заявила про роботу над виправленням недоліків законів України № 1534-IX та № 1582-IX, нормами яких з 1 жовтня 2021 року встановлено нові правила щодо дотримання габаритно-вагового контролю на дорогах та відповідальності за їх порушення. 

Напомним, продать или найти новую или б/у технику вы можете в нашем разделе «Продажа техники».

А чтобы ничего не пропустить – подписывайтесь на наш канал в Telegram, Instagram, и Facebook! А также – на наш канал YouTube: https://www.youtube.com/user/agropravda/videos

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР