Названі ключові зміни в земельних відносинах під час воєнного стану

2022-07-06 11:47:56 1681
Названі ключові зміни в земельних відносинах під час воєнного стану

За ініціативи Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) відбувся вебінар «Регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану: нові закони».

У ході вебінару представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, Комітету з питань аграрної та земельної політики Верховної Ради України, Офісу реформ Кабінету Міністрів України, Держгеокадастру, Всеукраїнської асоціації громад, експерти USAID АГРО обговорили новели земельного законодавства у військовий час (Закон № 2247-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану»).

До участі долучилися представники територіальних громад, агровиробники, землевласники і землекористувачі, сертифіковані інженери-землевпорядники, юристи – загалом понад 2 тисячі учасників. Це вже другий подібний вебінар, який проводить Програма USAID АГРО, оскільки існує великий запит на роз'яснення законодавства. Крім презентацій, експерти змогли надати відповіді на близько 40 питань учасників у прямому ефірі.

«Регулювання земельних відносин – одне з надважливих і стратегічних питань. Нові реалії вимагають найшвидшого реагування і коригування бізнес-процесів в умовах дії воєнного стану. Тому за короткий час відбулися серйозні трансформації, що, безумовно, є плюсом для всіх гравців аграрного та земельного ринку. Мінагрополітики отримує дуже багато запитів щодо роз’яснення нових процедур у сфері земельних відносин. Тож дякуємо нашим партнерам із USAID АГРО за практичні рекомендації та проведення інформаційної кампанії з консультування учасників ринку щодо регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану», – зазначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик.

Команда Держгеокадастру презентувала відновлення роботи кадастру під час воєнного стану для забезпечення функціонування ринку земель. Громадяни можуть отримувати витяги з кадастру і проводити купівлю-продаж або інші транзакції з землею на безпечних територіях. Однак для землевпорядників та геодезистів запроваджено додаткові вимоги для роботи з даними.

Як підкреслив в. о. Голови Держгеокадастру Сергій Завадський, на сьогодні Державний земельний кадастр відновив роботу. Проте Уряд встановив певні особливості щодо внесення відомостей до цього кадастру, а також порядок їх оприлюднення і користування. Зміни діятимуть протягом воєнного стану та 1 місяця з дня його завершення.

Крім того, внесено зміни до типового договору оренди землі у зв’язку зі спрощеною передачею в оренду земельних ділянок с/г призначення державної та комунальної власності для ведення товарного с/г виробництва без проведення торгів під час дії воєнного стану.

Він підкреслив, що останні законодавчі зміни в сфері земельних відносин стосуються насамперед спрощення процедур. Зокрема, йдеться про оперативне надання земельних ділянок державної і комунальної власності в оренду без проведення земельних торгів, але з обмеженням умов оренди: для розміщення виробничих потужностей підприємств, переміщених із зони бойових дій, об’єктів критичної інфраструктури та розміщення об’єктів для тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб.

«Громади мають запроваджувати просторове планування, турбуватися про управління землями і максимально ефективно ними розпоряджатися. Військовий стан цього не забороняє, усі повноваження у громад як були, так і залишилися. Певні обмеження стосуються виключно потреб воєнного часу. Проте після його завершення ми швидко повернемось до ринкових відносин, до просторового планування, тож усе пов’язані з ним питання для громад як були, так і залишаються актуальними», – наголосив Керівник напряму земельної реформи Програми USAID АГРО Сергій Кубах.

Спікери вебінару представили ключові новели Закону щодо регулювання земельних відносин на час воєнного стану (№ 2247), який набув чинності 9 червня 2022 року. Так, в цілому зміни спрямовані на забезпечення функціонування життєво важливої інфраструктури та забезпечення техногенної безпеки, розміщення внутрішньо переміщених осіб, а також переміщення підприємств із зони бойових дій на безпечніші території. 

1. Надання Держгеокадастру України повноважень щодо призупинення та відновлення функціонування Державного земельного кадастру. Встановлення особливостей його функціонування в умовах воєнного стану

Можуть встановлюватися обмеження щодо повноважень державних кадастрових реєстраторів. Рішення про відновлення чи призупинення роботи Державного земельного кадастру ухвалює Держгеокадастр за погодженням із Мінагрополітики.

2. Особливості передачі земельних ділянок для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб та переміщення виробничих потужностей підприємств

Обласні, Київська міська військові адміністрації з яких та до яких планується переміщення спільним рішенням визначають перелік підприємств, виробничі потужності яких підлягають переміщенню з зони бойових дій.

КМУ затверджує Порядок визначення таких підприємств та осіб, яким надається право на одержання в оренду земельних ділянок без проведення земельних торгів. Відповідно до цього Порядку буде зафіксовано, що орендар не може змінювати цільове призначення земельної ділянки та передавати її в суборенду. Умови щодо строку оренди мають бути зафіксовані у відповідному договорі.

3.  Спрощений порядок зміни цільового призначення земельних ділянок для цілей, пов’язаних із воєнним станом

Дозволяється зміна цільового призначення земельних ділянок у випадках переміщення виробничих потужностей підприємств, евакуйованих із зони бойовий дій, розміщення річкових та морських портів, мультимодальних терміналів, виробничо-перевантажувальних комплексів, розміщення об’єктів ВПО, будівництва мереж електропостачання.

Відповідні зміни мають бути внесені до Державного земельного кадастру.

При цьому заборонено змінювати цільове призначення земель природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, історико-культурного призначення тощо.

4.  Спрощений порядок зняття та перенесення ґрунтового покриву (родючого шару) земельних ділянок при проведенні робіт, зумовлених воєнним станом

Зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок можна здійснювати без розроблення робочого проекту землеустрою, але у чітко визначених випадках. До таких, зокрема, належать: розміщення тимчасових споруд для проживання ВПО; проведення капітальних та інших планових робіт тепло-, газо та водопостачальними організаціями; розміщення місць тимчасового зберігання відходів, а також у разі аварії чи загрози її виникнення.

5. Зупинення строків або процедур у сфері земельних відносин на період воєнного стану

Терміни сплати землекористувачем (крім тих, що користуються землями державної і комунальної власності) різних видів плат (орендної, суборендної, за встановлення сервітуту, за користування на умовах суперфіцію для розміщення об’єктів енергетичної інфраструктури) переноситься на строк до шести місяців із дня припинення або скасування воєнного стану.

До розробників документації із землеустрою та до виконавців топографо-геодезичних і картографічних робіт загальнодержавного призначення не застосовуються вимоги щодо обов’язкового страхування відповідальності перед замовниками такої документації (робіт).

Невиконання вимоги щодо підвищення кваліфікації у встановлений законом строк не є підставою для зупинення дії кваліфікаційного сертифіката/свідоцтва інженера-землевпорядника, геодезиста, оцінювача.

6. Особливий порядок проведення робіт із землеустрою в умовах воєнного стану

Обстежувальні, вишукувальні та топографо-геодезичні роботи під час воєнного стану виконуються за умови отримання спеціального дозволу від Служби безпеки України.

7. Особливий порядок проведення капітальних та інших робіт із підтримання в належному стані інженерних комунікацій, а також робіт із ліквідації наслідків бойових дій

Оператори інженерних мереж мають право безперешкодного доступу до земельних ділянках, на яких розташовані відповідні інженерні об’єкти, без попереднього погодження з власниками та користувачами таких ділянок.

У разі аварійної ситуації, спричиненої бойовими діями, оператор інженерних мереж не повинен відшкодовувати власникам або землекористувачам збитки. Він також звільняється від обов’язка за свій рахунок виконувати рекультивацію робіт після закінчення робіт.

Разом із тим, оператор зобов’язаний відновити землі до стану, придатного для її подальшого використання за цільовим призначенням.  

8. Щодо застосування НГО земель

Мінагрополітики затвердить усереднені показники нормативної грошової оцінки земель на одиницю площі, які застосовуватимуться у випадках обов’язкового проведення НГО земель (відповідно до Ст.13 ЗУ «Про оцінку земель)», якщо буде неможливо надати витяг із технічної документації про НГО земельної ділянки.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР