Які законопроекти потрібно ухвалити для підтримки агросектору найближчим часом

2023-01-04 13:10:23 1106
Які законопроекти потрібно ухвалити для підтримки агросектору найближчим часом

Всеукраїнська Аграрна Рада підготувала добірку важливих законопроектів, які на їх думку потрібно ухвалити найближчим часом.

Повномасштабний напад росії на початку 2022 року вимагав швидке реагування на нові та несподівані виклики. Шалений тиск відбувався на нормативно-правову базу через постійні зміни, які принесла війна. Для пом’якшення її наслідків уряду доводилось постійно вносити корективи у законні та підзаконні акти. Широку підтримку законотворцям для захисту інтересів аграріїв надавали експерти Всеукраїнської Аграрної Ради.

На жаль, війна триває, тому у 2023 році ВАР ретельно готується до нових викликів у законодавчому полі та окреслила ряд важливих законопроектів, які потрібно ухвалити найближчим часом для підтримки агросектору.

  1. Законопроєкт №8166-Д - розробка законодавчого рішення щодо боротьби з неповерненням валютної виручки. В цьому законопроєкті враховані ключові пропозиції аграрних асоціацій. Документ дає право чесним аграріям експортувати без будь-якого додаткового регулювання у межах встановленого ліміту.
  2. Законопроєкт №8298. Прифронтові господарства потребують найбільшої підтримки з боку держави. Тому для  полегшення роботи цих сільгоспвиробників існує необхідність унормувати звільнення від сплати єдиного податку 4 групи фермерів, які працюють на територіях бойових дій або тимчасово окупованих територіях, а також звільнення від сплати рентної плати за спеціальне використання води енергогенеруючими компаніями.
  3. Законопроєкти №7646 та №7647 стоять на захисті аграріїв, які залишились в окупації, але не співпрацюють із загарбниками. Сьогодні господарська діяльність на окупованих територіях вважається колаборацією і підпадає під кримінальну відповідальність. Тиск з боку правоохоронців вже відчули на собі фермери на деокупованих територіях. ВАР вважає за потрібне чітко розмежувати, яка робота аграрія вважатиметься співпрацею з окупантом, а яка - виживанням.
  4. Законопроєкт №8051 про державну підтримку с/г товаровиробників. Документом запроваджуються дотації на часткову оплату придбання матеріалів, обладнання, робіт та послуг для сільгоспвиробництва. Передбачене фінансування виробників овочів та фруктів з метою реконструкції холодильників для їх зберігання, будівництва лабораторних комплексів та виробничих приміщень. Також держпідтримка передбачена для модернізації системи опалення.
  5. Розробка правового врегулювання взаємодії торговельних мереж та постачальників харчових продуктів. Заборона недобросовісних торговельних практик та встановлення граничних термінів оплати торговельними мережами за поставлені харчові продукти.
  6. Законопроєкт №4457 про патронажні дивіденди. Це прибуток, який можуть отримувати члени кооперативу, що залишається після сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів та визначений за результатами фінансового року. Патронажні дивіденди потрібні для заохочення малих виробників вступати у кооперативи.
  7. Законопроєкт №7577. Разом з Мінагро, аграрним комітетом ВРУ та за підтримки USAID АГРО, ВАР розробила проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності».
  8. Розробка законопроєкту щодо регулювання питання здачею Укрзалізницею вагонів-зерновозів на 2 місяці вперед та завчасне проставлення місця завантаження.
  9. Розробка проекту закону «Про електронні аграрні розписки» та змін до діючого законодавства для вдосконалення регулювання аграрних розписок в існуючий формі.
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР