Як в Україні розробляють сучасні обприскувачі

2021-02-22 12:20:16 2535
Як в Україні розробляють сучасні обприскувачі

На сьогоднішній день лідерську позицію серед виробників обприскувачів в Україні займає ПрАТ «Богуславська сільгосптехніка», більш відома як компанія BOGUSLAV. В цьому матеріалі розповімо – як же в Україні розробляють сучасні обприскувачі.

Компанія була створена ще в далекому 1929 році під назвою «Богуславська МТС» і займалася виробничо-технічним та організаційним обслуговуванням сільськогосподарських підприємств. З 1953 року підприємство спеціалізувалося на капітальному та поточному ремонті тракторів. У 1996 році відбулася реорганізація підприємства в Акціонерне Товариство та було змінено стратегію розвитку компанії.

Протягом останніх 25 років компанія спеціалізується на виробництві машин для хімічного захисту рослин та агрегатів для внесення рідких мінеральних добрив.

На сьогоднішній день заводом випущено понад 6 тис. машин, з них оприскувачів – 4,5 тис. З кожним роком виробничі потужності збільшуються і вже сьогодні лінійка техніки BOGUSLAV налічує 23 моделі причіпних обприскувачів.

Як же вдалося досягти такого рівня? Відкриємо таємницю: справа у впровадженні новітніх технологічних рішень і високій якості продукції.

Розробка продукції

Наразі команда працівників компанії налічує понад 200 спеціалістів. А над розробкою нових рішень щодо підвищення якості, надійності та ефективності техніки, яку випускає підприємство, працює команда провідних конструкторів.

Створення нових конструкцій починається з 3D-моделювання та перевірки всіх кінематичних схем. Проводиться силовий розрахунок конструкції, враховуючи максимальні динамічні навантаження, які можуть виникати під час роботи машини.

До речі, компанія BOGUSLAV однією з перших підприємств-виробників сільгосптехніки впровадила на виробництві саме таку систему силових розрахунків за допомогою кінцево-елементного моделювання. Це значно спростило визначення напружень в складних вузлах, знизило час розрахунків і підвищило їх точність.

Такий підхід дає можливість прогнозувати найбільш напружені точки конструкції, дозволяючи запобігти можливим пошкодженням ще на стадії проектування. Більш того, це дає можливість вирівняти епюру навантажень по всій конструкції, уникаючи зайвого металу і ваги. Силовий розрахунок проводиться як для конструкції цілком, так і для окремих її елементів та вузлів, що підвищує точність результатів. Таким чином ще збільшується надійність конструкції.

Після проведення всіх розрахунків виготовляється прототип, на якому проводиться перевірка точності силового розрахунку за допомогою тензометричних датчиків. За результатами випробувань вносяться корективи.

Після цього – проводяться стендові і польові випробування на витривалість при високій інтенсивності динамічних навантажень.

Якість виготовлення

На території заводу у 5,8 га розташовано три виробничі цехи та адміністративні приміщення. Цехи повністю укомплектовані обладнанням для виробництва, та постійно модернізуються задля запровадження нових технологій виготовлення продукції.

Парк обладнання заводу, до складу якого входять сучасні обробні центри виробництва міжнародних концернів Європи, Японії і Китаю, дозволяє виготовляти продукцію з гарантовано високою точністю.

На підприємстві використовується установка для лазерного різання листового металу Bystronic BySprint Pro, яка дозволяє різати метал товщиною 0,5-25мм з точністю до 0,1 мм. Використання програмного забезпечення Bysoft 7, дозволяє виготовити партію однакових деталей будь-якої складності і в будь-якій кількості, з мінімальними відходами.

Застосовуючи лазерну різку в комплексі з пресом для згинання листового металу Bystronic Xpert, компанія розробила ряд конструкцій без застосування трубного металопрокату, оптимізованих як по технології виробництва так і по міцності. Цей тандем дозволив так само оптимізувати і існуючі конструкції, істотно знизивши трудовитрати на зварювальні роботи.

Основні зварювальні роботи виконуються напівавтоматичним зварюванням у суміші захисних газів. Для дотримання геометричної точності розміщення елементів рами розроблені спеціальні кондуктори для їх закріплення.

Певні зварювальні роботи виконуються за допомогою японського роботизованого комплексу з функцією постійного контролю просторового положення зварювального пальника відносно деталі, що зварюється в процесі зварювання. Надточне дотримання технології зварювального процесу та траєкторії руху робота сприяє підтримці постійно високої якості зварного шва.

Окрім того, фахівці технологічного та експертного відділів перевіряють ефективність впровадження технологічних нововведень та проводять дослідження нових розробок.

Перевірка продукції

Одним з останніх етапів створення машини є перевірка машини на витривалість і надійність роботи в екстремальних умовах.

З метою визначення витривалості машини на базі заводу було створено випробувальний стенд. Він моделює максимально можливі динамічні експлуатаційні навантаження з частотою, в рази перевищує реальні умови. Емпіричні коефіцієнти наведених навантажень - 1: 30-1: 40. Тобто за один день ми можемо змоделювати місяць роботи в полі. Протягом цього випробування всі поломки усуваються для визначення не тільки першої, але і наступних можливих поломок, аж до моменту, коли машину відновити вже не вдається.

Що в підсумку

Ефективність та надійність техніки ТМ BOGUSLAV підтверджена сотнями тисяч оброблених гектарів як в Україні так і далеко за її межами. Адже останні п’ять років компанія активно освоює іноземні ринки, і за минулий маркетинговий рік об’єм експорту причіпних обприскувачів BOGUSLAV зріс до 300 одиниць, а це приблизно 30% від загального об’єму виробництва підприємства.

До речі, нещодавно модельний ряд розширився ще й на дві одиниці самохідних обприскувачів: BOGUSLAV MAF 4200 та BOGUSLAV IBIS 3000. Це машини з високим кліренсом (1700 та 1800 мм відповідно), що створені спеціально для якісного захисту високорослих культур навіть у пізні фази розвитку. Але про них ми розкажемо в нашому наступному матеріалі.

Більше інформації читайте на BOGUSLAV та у менеджерів компанії.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР