Продовольча безпека світу хитається

2022-01-10 14:00:59 1247
Продовольча безпека світу хитається

Продовольча безпека світу хитається, і одна з найбільших глобальних проблем – нестача води, що є критичним для сільськогосподарського виробництва.

Як наука допоможе уникнути продовольчої кризи попри кліматичні зміни, розповідає Сергій Харін, керівник бізнесу Corteva Agriscience у Східній Європі.

Населення світу невпинно зростає і, відповідно, зростає потреба в збільшенні продуктів харчування. Водночас погіршуються умови виробництва агропродукції - зміни клімату, брак води та постійні посухи суттєво впливають на продовольчу безпеку в світі. 

І статистичні дані це доводять – аналітики Economist Impact, які вже десять років розраховують Глобальний індекс продовольчої безпеки (GFSI) за підтримки Corteva Agriscience, почали включати в аналіз природні ресурси та стійкість, як важливий фактор продовольчої безпеки поруч з факторами наявності, доступності, якості та безпеки продуктів харчування. Всього індекс аналізує драйвери продовольчої безпеки в 113 країнах за 58 унікальними показниками, включаючи нерівність доходів та економічну нерівність, нерівність у сфері довкілля та природних ресурсів, звертаючи увагу на системні прогалини та дії, необхідні для прискорення прогресу. Тобто фактично GFSI є унікальним інструментом допомоги всім державам та світовим організаціям, які опікуються продовольчими проблемами, для створення сталої та міцної продовольчої системи та пошуку в ній слабких місць.

Індекс демонструє зниження глобальної продовольчої безпеки другий рік поспіль, що, в тому числі, пояснюється впливом пандемії COVID-19 – люди, які потребують допомоги, не завжди можуть її отримати, а через ризики захворювання та логістичні обмеження ті, хто допомагають, не завжди можуть це зробити.

Інший критичний аспект стосується саме природних ресурсів – кількості води та якості водопостачання. Ризики в цій сфері найбільші і тягнуть за собою суттєві загрози для океанів, річок та озер, а також прямо впливають на можливість фермерів вирощувати достатню кількість поживної їжі. GFSI переконливо демонструє, що зміні клімату і загрози глобального потепління є цілком реальними та прямо впливають на продовольчу безпеку.

Так, спостерігається погіршення або не відбувається покращення стану природних ресурсів в усіх країнах Європи за виключенням Німеччини, Бельгії та Великобританії. В Україні ж проблеми з водою та станом річок, озер та морів взагалі позначені як найбільші фактори ризику для продовольчої безпеки. Українські фермери підкреслюють зміни клімату та проблеми з доступом до води як основні загрози врожаям в майбутньому сезоні.

На допомогу сільгоспвиробникам приходять міжнародні сільськогосподарські компанії, які постійно та невпинно інвестують в науку та дослідження та мають глобальний досвід роботи на засушливих територіях. І ми в компанії Corteva усвідомлюємо завдання та сподівання, покладені на нас українськими фермерами та світом загалом, і вважаємо своєю місією збагачувати життя тих, хто виробляє, та тих, хто споживає, забезпечуючи розвиток майбутніх поколінь. Компанія щорічно розробляє та пропонує інновації, інвестуючи в наукові розробки близько 1 мільярда доларів США. Заради забезпечення фермерів інтегрованими рішеннями, які допоможуть їм годувати людство, працюють майже 100 виробничих комплексів та понад 150 науково-дослідницьких центрів Corteva, в том числі в Україні. Діяльність заради збереження землі та водних ресурсів покладені стратегію сталого розвитку компанії до 2030 року, і ми слідуємо цій цілі, пропонуючи фермерам інноваційні засоби захисту, насіння передової генетики та сучасні цифрові рішення. Майже 16 000 патентів та понад 65 власних діючих речовин допомагають сільгоспвиробникам бути успішним в складних умовах, а споживачам – бути впевненими в доступності якісної їжі.

Наприклад, всі знають, наскільки важко вирощувати врожай в умовах посухи в південних та східних  областях України. Потрібно використовувати всю доступну вологу, мати змогу отримати максимум з мінімальними зусиллями. Використання насіннєвих гібридів, розроблених за технологією Optimum® AQUAmax®, дозволяє отримувати високі врожаї навіть в умовах посухи. Рослина найефективніше використовує наявну воду та демонструє результати, неможливі для інших гібридів в таких умовах. Інше рішення для збереження ресурсів від Corteva – стабілізатор азоту N-Лок™ Mакс, який допомагає ефективніше використовувати добрива, зменшуючи втрати азоту через вимивання і знижуючи виділення парникових газів в атмосферу. Азот при цьому залишається у верхніх шарах ґрунту, що збільшує його доступність для рослин. Це дає фермерам можливість покращити кількісні та якісні показники врожайності, та одночасно дбайливо ставитися до землі, адже завдяки внесенню N-Лок™ Mакс зменшується кількість нітратів, що потрапляють у ґрунтові води.

Ми у Corteva віримо в силу науки та переконані, що попри різкі кліматичні зміни та посухи, які роблять землеробство ризикованим видом діяльності, можна досягти успіху. Головне – діяти сучасно.

Джерело: «НВ»

Напомним, продать или найти новую или б/у технику вы можете в нашем разделе «Продажа техники».

А чтобы ничего не пропустить – подписывайтесь на наш канал в Telegram, Instagram, и Facebook! А также – на наш канал YouTube: https://www.youtube.com/user/agropravda/videos

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР