Фермери протестують по всій Європі. До чого тут Україна

2024-02-27 12:04:48 494
Фермери протестують по всій Європі. До чого йде

Як ми вже розповідали, полум’я фермерських протестів охопило Європу. І якщо спочатку стихійні (а може й не зовсім стихійні) демонстрації мали досить нечіткі вимоги, то допоки дістались Брюсселя – ці вимоги стали більш конкретними.

Нагадаємо, протягом кількох тижнів фермери багатьох країн ЄС виходять на вулиці та вимагають, серед іншого, повної відмови від «Зеленої угоди» ЄС, оскільки вони бояться наслідків її впровадження (а це в першу чергу – більш жорсткі норми до якості агропродукції та зменшення використання пестицидів). Крім того на порядку денному – можливість підняти ціни на агропродукцію. Так відбувається в Іспанії, Італії, Португалії, Бельгії.

«Геть нинішню диктатуру з Брюсселя, єврокомісарів, чиновників і політиків, які знищують наші ферми! Усуньте їх з Брюсселя назавжди!», – такі заклики звучать від ініціаторів протестів.

До цих вимог фермери з різних країн додають додаткові проблеми, характерні для їхнього ринку. Фермери Німеччини не хочуть запланованого зменшення дотацій на дизпаливо, фермери з Франції – виступають за зменшення податків, в Нідерландах – проти національної програми скорочення ферм, у Греції – за допомогу після повені, а в Польщі – за збереження хутряних ферм.

Деякі з країн (насамперед Польща) – також вимагали заборонити імпорт деяких товарів з України та посилити контроль за тими, що в’їжджають до ЄС. Інші країни теж час від часу згадували це питання.

Цікаво, що австрійських фермерів не вдалося підбурити на протести. Не дивлячись на широку рекламу, протестувати до Відня приїхали аж 10 (десять!) тракторів. Тож журналістів, запрошених на подію, було в три рази більше. Литовські фермери теж виявилися стійкими до провокацій.

Наразі відбувається пік протестів: ще вчора почався мітинг біля штаб-квартири Європейського Союзу у Брюсселі. До того ж вимоги аграріїв стали вже більш конкретними. Основні вимоги протестувальників:

  • Справедливі ціни (тобто, збільшити ціни) на агропродукцію, а також реформування спільної аграрної політики ЄС.
  • Аграрії виступають проти «зеленої» стратегії Green Deal.
  • Проти надмірної бюрократії, обмежень сільськогосподарського виробництва в ЄС.

Профспілкові діячі оголосили, що «хочуть своїми діями повернути Європейській комісії здоровий глузд і контакт з реальністю».

27 країн ЄС уже послабили деякі частини своєї флагманської екологічної політики Зеленої угоди, виключивши мету скоротити викиди від сільського господарства зі своєї кліматичної дорожньої карти до 2040 року.

Але фермери вимагають більшого. Тому тепер акцентується ще одна вимога: припинити імпорт сільгосппродукції з-за меж Європи, оскільки це знищує рентабельність фермерського виробництва в ЄС. Більше того, звучать навіть заклики про вихід ЄС з угод про вільну торгівлю.

Тож на мітингу в Брюсселі зібрались близько 1000 тракторів, які зайняли частину бельгійської столиці неподалік від огородженої зони, де зустрічалися міністри. Трактори проривали поліцейські блокади; палали шини, поки не пішов дощ. У поліцію кидали петарди, пляшки та яйця; відбувались бійки між фермерами та силовиками, які охороняли будівлі ЄС. Поліція застосувала водомети і газ.

«Район із будівлями влади Євросоюзу виглядає так, наче пережив катаклізм чи війну» – кажуть очевидці.

І це відбувалось не дивлячись на те, що протягом останніх тижнів ЄС вже скасував заявлену мету щодо скорочення викидів у сільському господарстві зі своєї кліматичної дорожньої карти до 2040 року, а також відкликав закон про зменшення пестицидів і відклав мету для фермерів залишити частину землі під паром для покращення біорізноманіття. Крім того – низка країн «від себе» вже повернула пільги аграріям, чи пообіцяла їх не скасовувати (як от Німеччина).

Отже, тепер на порядку денному – боротьба з конкурентами поза межами ЄС, і в першу чергу, з українською продукцією. І це приносить плоди. Після зустрічі міністрів, міністр сільського господарства Бельгії Давид Кларінваль заявив:

«ЄС прагне знайти більш ефективне рішення, щоб сільськогосподарська продукція з України йшла на традиційні ринки за межі ЄС».

Чекаємо, що буде далі, і прогноз – не дуже втішає.

А сьогодні, 27 лютого, польські фермери протестують в першу чергу у Варшаві. А на кордоні з Україною з боку Польщі заблоковані близько 2100 вантажівок на шести пунктах пропуску - Ягодин, Устилуг, Угринів, Рава-Руська, Краківець та Шегині. Найбільше – на ПП Краківець, Рава-Руська та Ягодин.

Українські перевізники дзеркально блокуватимуть рух вантажівок на польській реєстрації.

Але: вже можна очікувати зтишення протестів поляків. В найближчі дні очікується ухвалення рішення про виділення Польщі 137 млрд. євро. Це кошти, які були «заморожені» Євросоюзом через політику попереднього польського уряду (було занепокоєння щодо реформ Верховного та Конституційного судів країни). З них 1,4 млрд. євро – призначені фермерам.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР