Комбайни CLAAS TRION підкорюють українські поля

2023-08-14 13:44:12 2291
Комбайни CLAAS TRION підкорюють українські поля

Незважаючи на те, що універсальні комбайни CLAAS TRION не так давно вийшли на українські поля, вони користуються не аби яким попитом у українських аграріїв. Поговоримо про це докладніше.

Як ми вже розповідали, цей глобальний продукт німецького виробника найбезпосереднішим чином пов’язаний саме з Україною: важливим майданчиком, на яких проходили випробування передсерійих машин – були саме українські поля. Тож і фінальні риси комбайн отримував з урахуванням досвіду його використання у вітчизняних умовах.

Найсучасніший модельний ряд TRION включає 5 та 6-клавішні машини, а крім того й гібридні зернозбиральні комбайни з одним або двома роторами. А саме:

  • комбайни серії TRION 500 – це машини з 5-клавішним молотильно-сепарувальним пристроєм APS WALKER, які мають ширину молотарки 1420 мм
  • TRION 600 – з 6- клавішним молотильно-сепарувальним пристроєм APS WALKER й шириною молотарки 1700 мм
  • TRION 700 – з гібридною системою обмолоту і сепарації APS HYBRID (TRION 710 – 730 з одним ротором ROTO PLUS, TRION 750 з подвійним ротором ROTO PLUS); ширина молотарки 1420 мм.

«Наймолодший» має потужність 258 к.с., найпотужніший – 427 к.с.

Дві топові моделі гібридного сімейства TRION, а саме TRION 730 та TRION 750, також доступні у виконанні з TERRA TRAC. Гусеничний рушій забезпечує неперевершені тягові характеристики, відмінну керованість та безумовний комфорт під час комбайнування.

Загалом, на ринку України – цілих 11 різних моделей CLAAS TRION. Тож, вибір є.

Унікальний склад модельного ряду і його функцій дозволяє задовольнити практично всі вимоги замовника. TRION орієнтований на сегменти клієнтів, починаючи від невеликих сімейних ферм до високотехнологічних підрядників. Незалежно від того, яке за розміром господарство ви маєте, які культури вирощуєте та на яких за рельєфом полях їх збираєте: завдання TRION полягає в тому, щоб забезпечити максимальну ефективність обмолоту та легку експлуатацію за будь-яких умов. Усе зроблено таким чином, щоб кожен господар зміг створити свій власнийTRION – той, що підходить саме для нього, для його господарства та культур. Тому й гасло комбайна звучить як «TRION створений для тебе».

Двигуни

Всі моделі комбайнів TRION оснащені новітнім поколінням 6-циліндрових двигунів Cummins, які характеризуються відмінним крутним моментом, хорошою паливною економічністю та невибагливі в експлуатації.

6,7-літровий двигун Cummins QSB6.7 (Stage IIIA) живить увесь модельний ряд комбайнів TRION 500-ї серії та найменшу модель 600-ї серії – TRION 640. Решта моделей – від TRION 650 до флагмана гібридного ряду TRION 750, отримали 8,9-літровий двигун Cummins QSL9 (Stage IIIA та II).

Цікавим рішенням є зниження обертів колінчастого вала обох типів двигунів до рівня 1600 об/хв під час руху комбайна дорогою, що дозволяє економити пальне при переїздах.

Крім того, всі двигуни мають систему автоматичного регулювання вихідної потужності DYNAMIC POWER. Якщо повна потужність двигуна не потрібна (наприклад під час валкування) то блок управління зменшує потужність, що також позитивно відображається на споживанні дизелю.. Ця інтелектуальна система здатна заощаджувати до 10% пального.

Обмолот і сепарація

Обмолот і первинна сепарація у всіх моделях TRION здійснюється системою обмолоту APS з прискорювальним барабаном діаметром 450 мм та великим молотильним барабаном діаметром 600 мм. На цій стадії проходить м’який обмолот практично всього об’єму зерна, що надходить до молотарки, і близько 90% цього зерна піддається первинній сепарації. Швидкості всіх трьох барабанів синхронізовані між собою і знаходяться у прямій залежності від обертів молотильного барабана, які у свою чергу налаштовує оператор з кабіни через термінал CEBIS.

Характерною особливістю системи обмолоту є паралельне та синхронне регулювання вхідного та основного підбарабань. Гідравлічний захист від перевантаження дозволяє працювати на межі продуктивності, запобігає забиванню, а також забезпечує захист від пошкоджень від сторонніх об’єктів.

За необхідності три сегменти вхідного підбарабання MULTICROPможна просто замінювати через каменевловлювач, щоб адаптувати комбайн до різних культур. Основне підбарабання може бути оснащене різними сегментами відповідно до потреб. За допомогою такого спеціального змінного сегменту більшу частину основного підбарабання, а це понад 60% площі обмолоту, можна замінити збоку машини і досягти ще якіснішого обмолоту.

Вторинна сепарація в TRION 500-ї та 600-ї серій виконується п’ятьма або шістьма клавішними соломотрясами з відповідними площами сепарації 6,25 і 7,48 кв.м. Усі моделі цих серій обладнані інтенсифікаторами сепарації MULTIFINGER SEPARATION SYSTEM (MSS), які встановлюються над клавішним соломотрясом і рівномірно розпушують солом'яну масу, тим самим значно підвищуючи продуктивність сепарації, особливо за підвищеної вологості соломи.

Вторинна сепарація в моделях TRION 710, TRION 720 та TRION 730 здійснюється одним ротором, тоді як флагман модельного ряду комбайн TRION 750 використовує для вторинної сепарації два ротори. У всіх моделях TRION з гібридною системою обмолоту APS і ROTO PLUS швидкість обертання роторів можна змінювати з кабіни у будь-який час, незалежно від швидкості системи обмолоту APS, що дозволяє адаптувати параметри обмолоту та сепарації до будь-яких умов роботи. 

Окрім того, для українського ринку гібридні моделі поставляються зі спеціальними заслінками дек роторів, які можна закривати, і тим самим регулювати активну площу вторинної сепарації для зменшення навантаження на решітний стан під час роботи у сухих умовах. Ці заслінки можуть керуватися вручну (стандартно для моделей TRION 710, 720 та 730) та гідравлічно (стандартно для TRION 750). 

Очищення і робота на схилах

Для того, щоб досягти високої пропускної здатністі, всі моделі TRION оснащені ефективною системою очистки  JET STREAM з турбінним вентилятором та варіаторним приводом..

Система JET STREAM з функцією повернення на домолот забезпечує великий запас продуктивності при збиранні будь-яких культур. Подвійне каскад та рівномірний розподіл повітря забезпечує ефективну попередню очистку.

Системою можна зручно керувати прямо з кабіни, а за необхідності – у автоматичному режимі за допомогою CEMOS AUTO CLEANING.

Верхнє і нижнє решета мають комбіновану загальну площу 5,1 м2 у TRION 500 та TRION 700 та 5.8 м2 у TRION 600.

Завдяки очищенню 3D з активним поперечним керуванням, повна ефективність очищення забезпечується навіть на схилах до 20%. Під час комбайнування вгору і вниз по схилу система AUTO SLOPE автоматично налаштовує швидкість обертання вентилятора і тим самим зменшує потенційні втрати зерна за решетами.

У моделі TRION 700 додаткова система очищення 4D, яка здійснює активне керування заслінками ротора відповідно до положення комбайна на схилі і тим самим завантажує скатну дошку і грохот рівномірніше, забезпечує постійну продуктивність під час роботи на схилах.

Зерновий бункер

Висока продуктивність комбайна вимагає відповідної продуктивності його системи вивантаження та більшої автономності за рахунок коректних параметрів зернових бункерів.

Швидкість вивантаження варіюється від 90 до 130 л/с. Великий 105-градусний кут повороту вивантажувальної труби дозволяє оператору візуально контролювати процес вивантаження. У нагоді стане і доступна як опція система відеонагляду PROFI CAM, яка дозволяє оператору керувати процесом вивантаження зерна в транспортний засіб з ще більшою точністю.

Додатковий поворотний наконечник вивантажувальної труби, який можна регулювати за допомогою багатофункціонального важеля управління CMOTION, забезпечує надзвичайно точне вивантаження навіть під час руху.

Розміри зернового бункера CLAAS TRION – 8 000, 9 000, 10 500, 11 000 або 12,000 л варіюються відповідно до моделі і версії комбайна.

Подрібнювачі соломи

В якості альтернативи звичайному агрегату STANDARD CUT, моделі TRION можуть бути обладнані подрібнювачами соломи SPECIAL CUT з 72 або 88 ножами (в залежності від моделі). Ширина і напрямок розподілення може регулюватися вручну або електронно через термінал CEBIS.

Автоматичне регулювання напрямку розвантаження, яке може обрати як для стандартного розподілювача, так і для радіального розподілювача, рівномірно розподіляє подрібнену масу на всю ширину захвату жниварки з врахуванням рельєфу поля (схили) та бокового вітру..

Розумні системи

Новітні комбайни обладнані не менш сучасними електронними інтелектуальними системами, які допомагають значно підвищити ефективність роботи і звести майже нанівець «людський фактор». Для цього усі моделі TRION можуть бути оснащені системами підтримки оператора CEMOS AUTOMATIC та CEMOS DIALOG.

CEMOS AUTOMATIC включає цілий набір модулів автоматичного керування робочими процесами комбайна TRION. Система здатна до самонавчання, а її автоматичні функції постійно і активно допомагають оператору у процесі роботи.

У комплексі – низка допоміжних модулів, які можна компонувати відповідно до власних потреб.

Система CRUISE PILOT автоматично контролює швидкість руху відповідно до одного з трьох обраних режимів:

  • постійна швидкість,
  • постійна продуктивність,
  • максимальна продуктивність з врахуванням втрат.

Система автоматичного контролю потоку маси AUTO CROP FLOW виявляє пікові навантаження і береже комбайн від забивання.

Система AUTO SLOPE налаштовує частоту обертання вентилятора системи очистки залежно від того вниз чи вгору рухаєтсья комбайн під час роботи і тим самим забезпечує сталу продуктивність..

CEMOS AUTO CLEANING дбає про те, аби система очистки комбайна TRION забезпечувала оптимальні параметри з очищення зерна, продуктивності та допустимих втрат.

CEMOS AUTO SEPARATION знаходить вірні налаштування роторної сепарації гібридних TRION та автоматично застосовує їх відповідно до поточних умов роботи.

Система CEMOS AUTO THRESHING безперервно проводить аналіз зерна, що надходить до зернового бункера, та оптимізує налаштування роботи системи обмолоту, аби у підсумку отримати якісніше зерно у бункері.

Тож повний пакет CEMOS AUTOMATIC безперервно регулює всі робочі процеси комбайна від швидкості до режимів роботи молотарки , адаптуючи його до конкретних умов збирання врожаю. Таким чином досягається максимальна продуктивність при найвищій якості і чистоті зерна, а також мінімальній витраті пального.

Робота іншої системи – CEMOS DIALOG – побудована на режимі інтерактивного діалогу. Вона постійно стежить за всіма робочими процесами комбайна, аналізує дані та підказує оператору, як використати потенціал машини на повну.

Щойно оператор розпочинає «діалог» з комбайном, на екрані з’являються пропозиції щодо налаштування тих чи інших систем, які він може переглянути, а потім прийняти або відхилити. Таким чином CEMOS DIALOG спрямовує оператора до вірних налаштувань, котрі відповідають поточним умовам.

Усі системи автоматики легко керуються та параметризуються за допомогою 12-дюймового терміналу CEBIS з сенсорним екраном.

Системи кермування

Для комбайна доступні чотири автоматичні системи кермування.

Лазерно-оптична система LASER PILOT здійснює управління, використовуючи лівий край культури як опорну лінію.

Нова лазерно-оптична система FIELD SCANNER встановлюється на даху кабіни і здійснює управління, скануючи краї хлібостою у загінках (ліворуч і праворуч) та технологічні колії.

Апаратна частина автоматичної системи кермування AUTO PILOT комбайна TRION також можна використовувати і під час збирання кукурудзи кукурудзяними жниварками зі спеціальним електро-механічним датчиками (щупами).

Четвертий варіант кермування — GPS PILOT з новим 12-дюймовий термінал CEMIS 1200.

Жниварки

Доповнити та розширити можливості CLAAS TRION можна чималою кількістю різних типів жниварок.

Окрім класичних жниварок для суто зернових культур CERIO, в асортименті є жниварки зі змінним за довжиною робочим столом VARIO та новітні стрічкові жниварки CONVIO, які відмінно підходять для збирання ріпаку. Для бобових культур, таких як горох або соя, асортимент включає жниварку MAXFLEX та стрічкову жниварку CONVIO FLEX з гнучкими ножовими брусами. Асортимент доповнюється жниварками для збирання кукурудзи CORIO та CORIO CONSPEED, а також соняшнику SUNSPEEED.

Завдяки ідентифікаційному модулю, TRION точно знає з якою жниваркою він загрегатований і оператору значно легше проводити її базову параметризацію.

Кабіна

Ще однією родзинкою модельної серії TRION є нова кабіна. Вона пропонує більше простору, особливо для голови та ніг, продумані ергономічні органи керування, відмінний мікроклімат та величезну кількість зручних рішень, які дозволяють оператору ліпше налаштовувати комбайн до рооботи і при цьому почуватися комфортніше та енергійніше протягом тривалих робочих змін.

За більш детальною інформацією – звертайтесь до дилерів у своєму регіоні www.claas.ua.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР