Як вибрати ідеальний розпилювач

2021-04-01 19:41:49 6133
Як вибрати ідеальний розпилювач

При використанні сучасних засобів захисту рослин найбільшої їх ефективності вдається досягти лише в тому випадку, якщо суворо дотримуватись трьох основних чинників: правильного вибору препарату, оптимальних термінів внесення та технології застосування, в тому числі правильного підбору розпилювачів.

Нагадаємо, ми вже розповідали «Як грамотно вибрати сучасний обприскувач», а тепер поговоримо про вибір найкращого розпилювача. До того ж, якщо мова йде про самохідні обприскувачі, в які й без того не мало вкладено, то це питання постає особливо гостро.

При комплектації своїх самохідних обприскувачів конструктори ПрАТ «Богуславська сільгосптехніка» консультувались зі своїми постійними партнерами з компанії Lechler, яка є одним із провідних світових виробників всіх видів розпилювачів різних галузей промисловості, в тому числі й сільського господарства.

Оксана Василенко, представник компанії Lechler в Україні

За роки виробництва і продажу обприскувачів накопилось багато запитань від клієнтів, щодо правильного вибору розпилювачів. І на частину питань ми відповімо в цьому матеріали: розповідає Оксана Василенко, представник компанії Lechler в Україні.

Чи є якісь особливості підбору розпилювачів для самохідних обприскувачів?

Абсолютно не важливо який обприскувач ви маєте: чи самохідний чи причіпний. При виборі розпилювача слід пам'ятати, що його основна функція - це забезпечувати задану норму внесення (л/га) і рівномірність розподілу робочого розчину по робочій поверхні (коефіцієнт варіації - не більше 5%). Купувати слід ті розпилювачі, які виконують ці функції при заданих параметрах роботи, зважаючи на:

  • технічну оснащеність обприскувача;
  • препарат (контактний, системний);
  • культуру і вегетаційний період, в який проводиться обприскування;
  • погодні умови.

Чи залежить якість розпилювача від його вартості. І чи є сенс купувати дорожчі розпилювачі? Від чого залежить вартість розпилювача?

Розпилювач - це основний робочий орган обприскувача, який напряму впливає на якість внесення препарату.

Основний сенс - це купувати ті моделі розпилювачів, які допоможуть вам ефективно виконувати задачу, яку ви перед ними ставите. Так, наприклад, не можна одним і тим же розпилювачем якісно покривати поверхню і пробивати густий стеблостій. Так само як і не можна працювати розпилювачем на швидкості 15-25 км/год, якщо його параметри роботи розраховані на швидкість до 12 км/год.

Якісний розпилювач - це складна конструкція, над якою працюють конструкторські бюро і сертифіковані органи, які перевіряють його на предмет ефективного і безпечного внесення препаратів, підтверджуючи це сертифікатами якості і відповідності.

Моя порада при виборі розпилювачів: купувати тільки розпилювачі відомих виробників і у тих дилерів, які можуть правильно підібрати вам потрібні моделі і типорозміри, розказати як правильно працювати розпилювачами, дати поради щодо строків вчасної заміни. Розпилювач в структурі вартості обприскувача складає всього 0,5-1%, а втрати препарату від неправильно підібраного або зношеного розпилювача можуть сягати до 50%. Пам'ятайте про це, коли стане питання, які розпилювачі придбати.

Як часто потрібно міняти розпилювачі?

Треба розуміти, що строк експлуатації розпилювачів залежить від багатьох факторів: якості препаратів, води, матеріалу, з якого виготовлений розпилювач, умов експлуатації, робочого тиску... Якщо говорити цифрами, то для розпилювачів Lechler ми даємо наступні рекомендації: розпилювачі з поліоксиметилену (ПОМ) можна міняти кожні 10 000 га наробітку, з кераміки - кожні 20 000 га наробітку за умови, що розпилювачі вчасно миють виключно м'якою щіткою та розпилювачі працюють на оптимальному тиску для заданої моделі.

Повторюсь, що я маю на увазі виключно розпилювачі Lechler, які виготовляються традиційно з високоякісних матеріалів в  Німеччині. За інших виробників я говорити не можу, там може бути зовсім інша ситуація.

Чи допоможуть правильно підібрані розпилювачі зекономити на ЗЗР?

Робота правильно підібраних розпилювачів - це забезпечити біологічну ефективність внесених ЗЗР за рахунок:

  • рівномірного розподілу препарату по цільовій поверхні;
  • забезпечення мінімальних втрат ЗЗР на шляху від штанги до цільової поверхні.

Якщо розпилювач не виконує свою роботу, то неефективне використання ЗЗР буде неминучим. Цю реальність треба розуміти і не допускайте потенційних втрат - обирайте правильний розпилювач.

Розпилювач повинен бути вашим надійним помічником, давати вам впевненість в якості обприкування.

Чи є універсальні розпилювачі для всіх видів ЗЗР? І якщо ні, то скільки розпилювачів і якого типу повинно бути на одному обприскувачі?

Звичайно, універсальних розпилювачів не існує і бути не може, адже на цей процес впливає ціла низка факторів. Саме тому Lechler розробив унікальну стратегію двох розпилювачів. Ми рекомендуємо використовувати чотири типи розпилювачів: 2 однофакельні і 2 двофакельні. Ці чотири типи розпилювачів (IDTA + ID, IDKT + IDK) можна згрупувати за двома характеристиками – агробіологічною і техніко-кліматичною.

Агробіологічна характеристика: 

Однофакельні плоскоструменеві інжекторні розпилювачі (ID3, IDK) забезпечують дуже гарне проникнення вглиб стеблостою і дуже вітростійкі. Вони рекомендуються в наступних випадках: інсектициди, фунгіциди або регулятори росту в щільному стеблостої, коли потрібно проникнення в стеблостій і осідання в нижній частині посівів (наприклад, зернові, ріпак, кукурудза).

Техніко-кліматична характеристика – комбінуємо компактні інжекторні IDKT + IDK і довгі інжекторні IDTA + ID.

  • Компактні інжекторні розпилювачі IDKT + IDK можуть стати в нагоді, коли  швидкість обробітку не перевищує 12-14 км/год і якщо обприскувач не в змозі створити тиск більше 3,5 бар. Оптимальний робочий тиск становить 1,5 - 3,5 бари. Можна працювати і з тиском 6,0 бар, але головне, щоб погодні умови дозволяли, не було знесення і випаровування препарату.
  • Довгі інжекторні розпилювачі IDTA + ID краще підходять для швидкісної обробки 12-24 км/год, але тиск при цьому має бути 3,5-8,0 бар, вони більш вітростійкі. При тиску 1,0-3,0 бар в залежності від типу і розміру факел може просто не розкритися на заявлені 120 °, що призведе до огріхів роботи.

Давайте розглянемо цю нашу теорію на прикладі захисту зернових протягом усього вегетаційного періоду:

  1. При внесенні ґрунтових препаратів (гербіцидів) необхідно використовувати інжекторні двофакельні розпилювачі IDKT, IDTA. Кожна точка поверхні обробляється чотири рази (з однофакельним - два). Двофакельні інжекторні розпилювачі розпилюють препарат під кутами як вперед, так і одночасно назад, тим самим знімаючи проблему тіньових зон (бульби, солома на полі і т. д., що створюють тіньові зони, куди не потрапляє препарат при внесенні «звичайними» однофакельними розпилювачами). Використовуючи двофакельні розпилювачі, можна працювати до тих пір, поки культура не досягне виходу в трубку. При цьому робоча рідина буде покривати всю цільову поверхню по всій висоті, досягаючи значної ефективності в обробці.
  2. Для внесення препарату, як правило, системної дії до нижнього ярусу рослин, коли культура досягла 70-80% свого росту, необхідно переходити на однофакельні інжекторні розпилювачі IDK, ID. В даному випадку розприскувати препарат в верхньому ярусі рослин немає сенсу і невигідно. Препарат потрібно вносити вертикально, зверху вниз, щоб досягти максимального проникнення в масив, так би мовити, «пробити» стеблостій.

При обробці колоса і прапорцевого листка (наприклад, обробка фунгіцидом проти фузаріозу) - необхідно знову переходити на двофакельний інжекторний розпилювач IDTK, IDTA. Колос - це вертикальна поверхня і найвигідніше обробляти його збоку під кутом. Це дозволяє нанести препарат більш рівномірно, обробляючи задню і передню сторону колоса. Якщо працювати однофакельними розпилювачами, то велика частина розчину потраплятиме тільки на передню частину колоса, через що знижуватиметься ефективність дії препарату.

Від швидкості обробки залежать кількість витраченого на процес часу, якого завжди не вистачає аграріям. Чи є спеціальні розпилювачі, які б зробили ефективним розпилення на високих швидкостях?

Якщо мова йде про обробку рослин на ранніх стадіях розвитку, коли висота рослини не перевищує до 25см, то спеціалісти рекомендують розпилювачі IDTA, які будуть оптимальним варіантом.

Унікальна конструкція розпилювача IDTA забезпечить можливість оптимального осадження крапель зі зменшенням тіньових зон при обприскуванні як на високих швидкостях (12-28 км/ч), так і в неідеальних погодних умовах. Як і всі інжекторні розпилювачі, він формує багатокамерні краплі, які при попаданні на цільову поверхню розбиваються на дрібні і рівномірно її покривають.

  • Два факели розпилювача відхилені асиметрично щодо вертикалі: передній факел на 30 °, задній факел на 50 °.
  • Передній факел з кутом розпилу 120 ° і задній - 90 ° забезпечують однакову ширину захвату цільової поверхні. Передній факел розпорошує 60% об’єму робочого розчину і створює краплі меншого розміру, які у напрямку руху дають краще покриття.
  • Велика камера змішування дозволяє отримувати краплі стабільно великого розміру в широкому діапазоні тисків: 3,0— 7,0 бар
  • Матеріал розпилювача – кераміка

При складних рельєфах важко втримати штангу на оптимальній висоті, при цьому уникнувши зносу робочого розчину. Яке рішення пропонує в таких випадках Lechler?

Для роботи на горбистих полях, коли оператор змушений піднімати штангу над цільовою поверхнею вище рекомендованих 50 см ми радимо використовувати інжекторні розпилювачі моделі ID90:

  • вузький факел розпилу (90 градусів) на висоті 60-100 см від цільової поверхні допоможе зберегти рівномірність розподілу розчину по цільовій поверхні
  • діапазон розмірів крапель - від екстра-великих (extra coarse) до великих (coarse) в діапазоні тисків 3-8 Бар дозволяє уникнути зносу в вітряну погоду (до 7 м/c) і на високих швидкостях (16-18 км/год)
  • доступні типорозміри - від 01 до 06.

Далі буде.

Більше інформації на офіційному сайті виробника: boguslav.ua

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР