Як просапний культиватор Bednar виконує міжрядну обробку посівів

2022-01-28 14:14:40 1934
Як просапний культиватор Bednar виконує міжрядну обробку посівів

Механічна обробка міжрядь знищує до 90% бур’янів і покращує умови життєдіяльності культурних рослин.

Боротьба з бур’янами тільки хімічними засобами є насамперед зручною, і тому більшість аграріїв, не замислюючись, запускають у поле обприскувач, як тільки там з’являється небажана рослинність. Подібна ситуація призвела до того, що частина бур’янів уже не реагує на певні діючі речовини гербіцидів, і аграріям доводиться підбирати суміші різних ЗЗР, щоб очистити поля. Насправді це тільки частково розв’язує проблему, бо резистентність буде набувати все більшого поширення, і хімічне навантаження тільки зростатиме. Застосування страхових гербіцидів завжди пригнічує культурні рослини, і це безперечно впливає на майбутній урожай. Покращити ситуацію може міжрядна обробка посівів за допомогою механічних знарядь. Прикладом може слугувати міжрядний культиватор ROW-MASTER від компанії BEDNAR.

Культиватор випускають у двох модифікаціях — звичайній (RN) і для обробки посівів цукрового буряку (RN_S). Агрегат окрім боротьби і бур’янами можна застосовувати для видалення ґрунтової кірки в насадженнях кукурудзи, соняшнику й інших просапних культур.

Модель RN є більш універсальною, тут робочі органи можуть розташовуватись із міжряддям від 45 до 80 см. Пропонується три варіанти ширини захвату — 4,8 м, 6,4, а також 9,6 м. Мінімальна потужність трактора становить від 60 до 150 к. с. «Бурякова» модель RN_S пропонується у версіях із шириною захвату 3 м, 6, 9 і 12 м і міжряддями 45/50 см.

Масивна рама з великим кліренсом (80 см) дозволяє проводити культивацію у високих насадженнях. Кожна секція з робочими органами працює на паралелограмній навісці, а робочі органи кріпляться за допомогою системи silentblock. Ця унікальна конструкція не потребує обслуговування й створює постійний тиск на опорні колеса та покращує проникнення робочих органів у ґрунт. Як робочі органи застосовують звичайні культиваторні лапи або ж долота чи підгортальні лапи. Залежно від стадії вегетації можна змінювати положення робочих органів так, щоб вони не пошкоджували культурні рослини й в той самий час обробляли максимально можливо за конкретних умов площу міжряддя. За допомогою бічних дисків або щитків культурні рослини закриваються від потоку грудок і не пошкоджуються.

Агрегат може бути оснащений оптичною системою керування CultiCam, яка здатна керувати агрегатом і направляти його точно по міжряддю на самих ранніх стадіях вегетації (починаючи з двох справжніх листочків). Таким чином, агрегат працює незалежно від траєкторії руху трактора, і навіть у разі зміщення тягового засобу вбік за будь-яких причин культурні рослини не постраждають. Це дає змогу підвищити робочу швидкість до 18 км/год і збільшити продуктивність виконання технологічної операції, а також максимально зменшити відсоток необробленого ґрунту в міжряддях. До того ж культурні рослини практично не травмуються.

Система складається зі стереоскопічної кольорової камери з двома об’єктивами, монітора, блока керування, датчиків положення і швидкості та електрогідравлічного регулювання положення культиватора. Для отримання тривимірних зображень рослин та їх оцінювання камера сканує від 2-х до 4-х рядків залежно від ширини міжрядь. Далі інформація передається на монітор, де відбувається аналіз зображення, й відповідно до фактичного розташування робочих органів до рядків відбувається корегування положення культиватора за допомогою електрогідравлічного керування. Варіант системи CultiCam STANDARD передбачає ручне налаштування камери, фіксацію тільки зеленого кольору та дещо стрибковий рух кадру. У той самий час у комплектації CultiCam PROFESSIONAL функціонал значно ширший. Він дозволяє автоматично налаштовувати висоту та кут нахилу камери, фіксувати кілька кольорів (червоний, жовтий, синій) та їх поєднання, фіксувати висоту рослин. Щоб зрозуміти, чи це потрібно для конкретних умов господарства, можна спочатку придбати версію STANDARD і за потреби зробити апгрейд до версії PROFESSIONAL.

Робоча глибина встановлюється регулюванням положення опорного колеса на кожній секції. Крім того, агрегат оснащено сталевими стабілізаційними колесами. Їх установлюють поблизу вузла навішування, а на широкозахватних моделях ще й на краях рами. За допомогою «ножа», розташованого посередині зовнішньої поверхні колеса, культиватор утримується від різких бічних зміщень, і навіть у складних умовах це забезпечує високу якість і мінімальний відсоток пошкоджень культурних рослин.

Після презентації моделей ROW-MASTER торік практично відразу розпочався їх продаж. На сьогодні багато господарств встигли отримати перший досвід роботи, який свідчить про високі експлуатаційні характеристики культиваторів. Наприклад, аграрії розповідають, що змогли суттєво підвищити продуктивність міжрядних обробітків, покращити якість культивації та зменшити застосування гербіцидів.

Один культиватор Row-Master замінив чотири старих агрегати

Володимир Регер, директор АФ «Прогрес» (Дніпропетровська обл.)

— Просапний культиватор Row-Master від BEDNAR ми придбали цієї весни. У виборі саме цього агрегата був ключовий аргумент: тільки він на ринку має автоматичне регулювання ходу — завдяки спеціальним датчикам іде чітко по міжряддю і не пошкоджує основну культуру.

Агрегатується він у нас із трактором John Deere 6930 і за зміну робить близько 70 га. Робоча швидкість — 12 км/га. Працювали ним по кукурудзі й соняшнику у фазу розвитку від 3 до 7 листків (у нашому господарстві діє принцип — після 7-го листка вже не заходити в поле).

Норми внесення гербіцидів не зменшили із застосуванням просапного культиватора, адже основне завдання, яке ми ставили для нього, — розпушення ґрунту в міжрядді й покращення його структури. Оскільки працюємо в зоні частих посух, чекали на спеку й розтріскування ґрунту і цього року. Втім, цей рік виявився нетиповим для нашої зони, адже навесні випало більше річної норми опадів. Навіть у таких умовах просапний культиватор дав хороший результат. Завдяки розпушенню ґрунту волога краще проникала вглиб і була доступнішою для рослин.

До придбання Row-Master користувалися звичайними радянськими КРН — їх у нас було чотири. Вони рухалися зі швидкістю 3 км/год і не робили навіть 50 га за зміну. А нині більший обсяг роботи й набагато якісніше виконує один просапний культиватор. Крім того, на відміну від КРН, він не пошкоджує основну культуру.

Просапний культиватор Row-Master — незамінна річ у господарстві

Ігор Зварич, власник і директор ТОВ «Галицькі Аграрні Традиції» (Львівська обл.)

— Позитивний досвід експлуатації просапного культиватора Row-Master від BEDNAR у мене був в іншому господарстві на цукровому буряку. Тож коли ми вирішили ввести в сівозміну кукурудзу, не вагаючись придбали саме цей агрегат. Цієї весни застосовували його вперше. Доки чекали доставку, доки налаштували роботу, соя за той час уже закрила міжряддя, так що встигли обробити тільки кукурудзу. На сої будемо випробовувати його вже наступного року.

Головні завдання, заради яких ми купували цей просапний культиватор, — розпушення ґрунту в міжряддях і боротьба з бур’янами. Працюємо на сірих лісових ґрунтах, яким властиве утворення кірки на поверхні. З Row-Master переконалися — коли її зірвати, рослина набагато краще росте.

Агрегатується культиватор у нас із трактором John Deere 6140В. За зміну нам вдавалося обробити 30–40 га, залежно від фази розвитку кукурудзи та кількості бур’янів. Працювали на швидкості 5–6 км/год, бо обробіток робили доволі пізно, коли на деяких полях уже були чималі бур’яни. Наступного року маємо намір застосовувати агрегат набагато продуктивніше.

А цього року проекспериментували: на частині полів зробили тільки «міжрядку» і не давали гербіцидів, на іншій частині внесли гербіциди без культивації. Попередньо можу сказати, що результат кращий там, де проходили культиватором, — кукурудза відразу краще пішла в ріст. Остаточні результати покаже бункер, утім, уже зараз розумію, що просапний культиватор — незамінна річ у господарстві.

Якість обробітку з культиватором Row-Master висока навіть у нічну зміну

Сергій Макаренко, СФГ «Шанс» (Харківська обл.)

— Просапний культиватор Row-Master від BEDNAR придбали цієї весни. Основними критеріями вибору агрегата була прийнятна ціна і те, що з ним можна працювати цілодобово. До того ж — перевірено — вночі якість роботи не погіршується. Таким чином, за добу (у дві зміни) робили ним по 100 га, агрегатуючи з трактором John Deere 6110 за робочої швидкості 12–15 км/год.

Раніше користувалися вітчизняними культиваторами КРН, так що нині з BEDNAR продуктивність і якість роботи зросла щонайменше вдвічі. Для нас однаково важливо в роботі просапного культиватора і якісно розпушити ґрунт у міжряддях, і знищити бур’яни. З обома завданнями Row-Master справляється на відмінно.

Застосування гербіцидів поки що не зменшували. Працювали культиватором перший рік, тож не хотіли ризикувати. А вже наступного року плануємо експериментувати. Сподіваюсь, вдасться зменшити обсяги застосування гербіцидів.

Працюємо просапним культиватором по кукурудзі й соняшнику. Цього року з обробітком трохи запізнилися через погодні умови й заходили в поле, коли на соняшнику вже була п’ята пара листків. Наступного року плануємо культивувати міжряддя трішки раніше. Тим більше Row-Master дає можливість працювати з першої пари листків, адже сконструйований так, що не загортає сходи.

Завдяки культиватору Row-Master скоротили застосування гербіцидів на 15–20%

Олег Сатановський, директор ФГ «Околиця-3» (Миколаївська обл.)

— Користуємося просапним культиватором Row-Master від BEDNAR перший рік. Побачили його на виставці в Кропивницькому в компанії-дилера, з якою працюємо не перший рік і знаємо, що поряд є якісний сервіс. Крім того, вже мали справу з іншою технікою BEDNAR, що дуже добре себе зарекомендувала.

Один Row-Master замінив нам два культиватори КРН, а за якістю роботи їх взагалі не зрівняти. Якщо раніше в нас постійно траплялося підрізання основної культури, то з BEDNAR цього практично не трапляється завдяки спеціальним датчикам, що фіксують рух агрегата точно по міжряддю. Це набагато полегшило роботу механізатора.

Агрегатуємо культиватор із трактором John Deere. Швидкість роботи — від 8 до 14 км/год залежно від поля, стадії розвитку основної культури та бур’янів. Працювали по соняшнику і трохи по кукурудзі у фазу розвитку від 4 до 8 листків, адже сіємо різні за групою стиглості гібриди, так що й розвиваються вони по-різному.

Завдяки культиватору Row-Master вдалося на 15–20% зменшити норми внесення гербіцидів, адже він допомагає в боротьбі з бур’янами. Для експерименту на одному полі працювали двома культиваторами: Row-Master і старим КРН. Нині на цих полях ще не почали збирати врожай та вже на око видно, що результат після Row-Master набагато кращий. Його однозначні переваги — це датчики, що запобігають підрізанню основної культури, складна рама, до того ж він зручніший на переїздах.

Культиватор Row-Master не пошкоджує основну культуру завдяки спеціальним датчикам

Сергій Кравчук, директор ФГ «Новосинявське» (Хмельницька обл.)

— Цього року вирішили замінити свій старий просапний культиватор. Довго не обирали. Побачили Row-Master від BEDNAR у компанії-дилера, з якою постійно працюємо, і зрозуміли, що саме він нам потрібен. Основне завдання, яке ставимо для агрегата, — розпушити ґрунт у міжрядді, зірвати кірку на поверхні для кращого проникнення вологи та повітря до кореневої системи культур. Row-Master добре з цим справляється — не пошкоджує основну культуру, не загортає сходи у ранній фазі їх розвитку й добре розпушує ґрунт.

За зміну робимо 50–70 га, тоді як із вітчизняним КРН робили 30 га. Агрегатується культиватор у нас із трактором John Deere 6135. Робоча швидкість — приблизно 12–14 км/год. По соняшнику і кукурудзі працюємо, починаючи з 3-го листка. Цього року всі посіви обробили один раз, а де встигли — пройшли ще й удруге, втім, гербіцидну обробку поки що не зменшували. Маємо такий намір на наступний рік.

А цього року заклали окрему ділянку, яку не обробляли культиватором, щоб перевірити його ефективність. Попередньо вже видно, що необроблені посіви мають гірший вигляд.

Також мали досвід роботи з агрегатом у нічну зміну — якість його роботи абсолютно не відрізняється від роботи вдень. Підрізання основної культури практично немає, тоді як за роботи з КРН це траплялося дуже часто. І це, як на мене, головна перевага Row-Master — датчики, що запобігають підрізанню основної культури, адже в інших виробників такого немає.

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР