Як знизити норму внесення міндобрив на 25% та покращити структуру ґрунту

2022-08-29 10:00:03 1269
Як знизити норму внесення міндобрив на 25% та покращити структуру ґрунту

Перехід на технологію глибокого рихлення із внесенням добрив на глибину дало змогу істотно вдосконалити вирощування кукурудзи та соняшнику в компанії VITAGRO.

Компанія VITAGRO, яка обробляє до 100 тисяч га у західних областях України, не потребує особливих представлень. Це динамічний багатопрофільний аграрний комплекс, який щороку вдосконалює технології агровиробництва, зокрема, турбуючись про стан ґрунтів та оптимізацію витрат ресурсів.

Істотну роль у цьому відіграє ретельний відбір сільськогосподарських машин та агрегатів та, відповідно, технологій їх застосування. Зіштовхуючись із тими самими викликами, що й інші українські агровиробники (війна, посуха, здорожчання ресурсів та ін.), менеджмент  VITAGRO вишуковує новітні ефективні рішення.

Глибокорозпушувач TERRALAND TN з причіпним бункером FERTI-CART об’ємом 3500 л.

Одним із таких рішень стало застосування технології глибокого розпушення ґрунту із одночасним внесенням мінеральних добрив в профіль ґрунту. З цією метою у 2019 році було придбано три технологічні комплекси - глибокорозпушувачі BEDNAR TERRALAND TN 4000 D7R з бункерами FERTI-CART FC 3500.

  • Ми ще не відмовилися цілковито від оранки, оскільки є певні моменти, коли без неї не обійтися, наприклад, приорювання органічних добрив. Проте на тих полях, де за технологічними картами буде вирощуватися кукурудза та соняшник, ми перейшли на глибоке розпушення ґрунту із одночасним внесенням гранульованих добрив. Це дало змогу досягти цілої низки агрономічних та економічних переваг, - розповідає агроном компанії VITAGRO Олег Білан.

Довідка:

Глибокорозпушувачі BEDNAR TERRALAND TN

Навісні глибокорозпушувачі TERRALAND TN доступні з робочою шириною 3 і 4 м, з п’ятьма, сімома або дев’ятьма стійками. Вони виготовляються у версії M, яка дозволяє обробляти ґрунт на глибину до 55 см, або версії D для максимальної глибини до 65 см. Доступні варіанти з гідравлічним захистом або зрізним болтом.

Ці агрегати є надзвичайно надійними завдяки високій прохідності рами, розташуванню окремих стійок, їх захисту і, перш за все, дуже міцній конструкції основної рами, виготовленої з високоміцної сталі Alform. Долота легко підбираються для необхідної операції.

BEDNAR пропонує стійки Active-Mix для глибокого розпушування з активним перемішуванням ґрунту або стійки Zero-Mix з негативним кутом для аерації ґрунту без активного перемішування.

Також BEDNAR пропонує глибокорозпушувачі моделі TERRALAND TO з робочою шириною від 4 до 6,4м та шлибиною обробітку до 55 см. Дані агрегати розраховані на роботу з тракторами потужністю до 620 к.с.

За словами пана Олега, три роки тому первинним завданням при виборі агрегатів для глибокого рихлення було знищення ущільнень у ґрунті та покращення його характеристик.

  • Внаслідок багаторічної оборотної оранки та використання важкої колісної техніки, у нижніх шарах грунту з часом утворювалися численні ущільнення на горизонті 30 см, а також нижче. Це створювало своєрідну «перемичку», котра дуже ускладнювала циркуляцію вологи і повітря в зону розташування кореневої системи рослин, і перешкоджала розвитку вглиб самої кореневої системи. В той час як потужні лапи глибокорозпушувачів BEDNAR TERRALAND TN здатні працювати на глибину до 65 см. Тобто, ми маємо змогу зірвати ущільнення та якісно розпушити ґрунт до пів-метра вглиб, - пояснює фахівець VITAGRO.

Згодом було прийнято рішення про дооснащення TERRALAND TN унікальною технологією від чеського виробника – бункерами для мінеральних добрив FERTI-CART FC 3500, котрі вміщують 3500 кг гранул.

Причіпний двокамерний бункер COMBO SYSTEM CS загальним об’ємом 5000 л.

Довідка:

Бункери для міндобрив FERTI-CART FC 3500

Навісні бункери FERTI-BOX, причіпні бункери FERTI-CART FC та COMBO SYSTEM CS загальним об’ємом від 1900 до 5000 л в першу чергу призначені для агрегатування з технікою для обробітку ґрунту. Вони дозволяють вносити добрива у профіль ґрунту під час як глибокого, так і неглибокого його обробітку. Однак бункери BEDNAR також можна використовувати при посіві в якості насіннєвого бункера в поєднанні з сівалками. Інтуїтивне управління та просте налаштування забезпечуються підключенням трактора до ISOBUS або до одного з терміналів BEDNAR.

Причіпний однокамерний бункер FERTI-CART FC призначений для внесення добрив у профіль ґрунту за один прохід в комбінації з ґрунтообробними агрегатами. Бункер FERTI-CART FC має загальний об’єм 3500 літрів. Пластиковий бункер знаходиться під постійним надлишковим тиском, що разом зі спеціальною формою бункеру дозволяє вносити і більш низькоякісні добрива. Крім того, бункер може бути обладнаний тензометричною системою зважування.

Глибокорозпушувач TERRALAND TN_PROFI з переднім навісним бункером FERTI-BOX об’ємом 1900-2200 л.
  • Відповідно, ми істотно вдосконалили технологію підготовки поля до сівби і вирощування просапних культур загалом. Конструкція робочих органів TERRALAND TN дає змогу вносити міндобрива в глибині ґрунту на горизонті 20 см. Таким чином ми закладаємо поживу для рослин на 15-17 см нижче закладання насінини, стимулюючи молоду кореневу систему розвиватися не вбік, а донизу. Тобто, рослина гарантовано отримує дуже потрібне живлення в критичний період розвитку, і надалі її корені прямують вниз – туди, де більше вологи і поживних речовин. Звісно, що це позитивно впливає на стійкість посівів кукурудзи і соняшнику до стресів та сприяє збільшенню врожайності, - зазначає Олег Білан.

Таким способом на глибину 20 см вноситься від 100 до 150 кг/га складного NPK. І що важливо, технологія від BEDNAR дала змогу відчутно заощадити витрату міндобрив.

  • Ми змогли заощадити до 25% тієї кількості міндобрив, що вносилися раніше. Перш за все завдяки тому, що даємо їх на глибину – якраз в зону розвитку кореневої системи рослин і туди, де більше вологи. Елементи живлення краще розчиняються в ґрунті і засвоюються рослинами, - каже агроном.

Враховуючи, що три глибокорозпушувачі BEDNAR TERRALAND TN 4000 D7R з бункерами FERTI-CART FC 3500 за один сезон проходять сукупно до 10 тисяч га полів у VITAGRO (від 3000 до 3600 га кожен) нескладно підрахувати, що за економії мінімум 25 кг/га агрохолдингу вдалося заощадити 100 тонн (!) міндобрив за один рік. Враховуючи нинішню вартість мінеральних добрив, тим більш, якісних NPK, можна стверджувати, що ця техніка відпрацьовує себе буквально за рік.

  • Я маю сказати, що попри такі величезні навантаження на агрегати BEDNAR TERRALAND TN, вони себе показують дуже достойно. Фактично ми робимо тільки планові заміни комплектуючих. Хочу також відзначити роботу дилера, у якого ми купували глибокорозпушувачі – компанії Тайтен Машинері Україна. Вони роблять все можливе, щоб ми могли ефективно використовувати цю техніку, допомагаючи як із налаштуваннями, так і з технічним обслуговуванням, - стверджує головний інженер VITAGRO, Михайло Чайківський.

За словами Михайла Людвиговича, із появою на полях компанії BEDNAR TERRALAND TN, істотно зросла продуктивність глибокого рихлення. Агрегати із робочою шириною 4 метри, здатні якісно обробити за добу із одночасним внесенням міндобрив 60 гектарів полів. Причому вони працюють і в нічний час завдяки вдало інтегрованим технологіям навігації.

Робоча швидкість при цьому на твердому ґрунті становить 6-8 км/год, а за сприятливих умов – 9 км/год. Витрата пального в 370-сильному тракторі в середньому перебуває на позначці 16-17 л/га, що є просто відмінним показником для такого потужного глибокорозпушувача.

  • Ясна річ, що для того, аби отримати високий врожай та хорошу рентабельність вирощування, необхідно успішно реалізувати багато елементів технології. І якісний обробіток ґрунту та правильне внесення міндобрив – один із ключових серед них. Ми повністю усуваємо ущільнення, забезпечуючи вільну циркуляцію вологи і повітря в розпушеному ґрунті, а також пришвидшеному розкладанню пожнивних решток. Своєю чергою це сприяє активізації розвитку корисної біоти в ґрунті. І що важливо такий обробіток сприяє кращому збереженню вологи в ґрунті, зокрема, і завдяки тому, що частина пожнивних решток лишається на поверхні, забезпечуючи ефект мульчування. Навесні ж достатньо одного проходу передпосівного агрегата, щоб почати сіяти, - пояснює Олег Білан.

Цікаво, що глибокорозпушувачі BEDNAR TERRALAND TN 4000 D7R з бункерами FERTI-CART FC 3500 стали першими агрегатами чеського виробника на полях VITAGRO.

  • Свого часу головними причинами їх вибору стало оптимальне співвідношення ціни та якості. Тепер ми у цьому переконалися на власному досвіді. Гадаю, що після того як відновиться нормальний експорт зерна із України за достойними цінами, ми розглянемо питання щодо придбання додаткових машин BEDNAR, - підсумовує Олег Білан.
Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР