Як чеський виробник сільгосптехніки залишився на російському ринку попри обіцянки

2024-02-08 17:50:25 1084
Як чеський виробник сільгосптехніки залишився на російському ринку попри обіцянки

Ми вже писали про те, що більшість виробників сільгосптехніки вийшли з російського ринку. Є й такі, що залишились, попри токсичнісь ринку, і навіть збільшили продажі. Але, виявляється, є й третій – «серединний шлях».

Про це розказала Європейська правда в своєму розслідуванні. Як же так сталося?

В квітні 2022 року чеський виробник сільськогосподарської техніки Bednar публічно оголосив про вихід з росії. 

«З першого дня війни Компанія припинила прийом будь-яких замовлень від російських та білоруських дилерів та зупинила всі інвестиції в ці ринки. Наразі, в умовах триваючої невиправданої російської агресії, Bednar FMT зупинив та не планує подальших поставок техніки в росію. Не дивлячись на те, що росія була одним з ключових ринків збуту для Bednar, Компанія без сумнівів прийняла рішення вийти з ринку країни-агресора. Безумовно, це рішення було болючим з економічної точки зору, але демократичні цінності для Bednar важливіші», – повідомлялося в пресрелізі компанії.

У 2022 році чеська Bednar жорстко критикувала конкурентів за те, що вони не реагують на вторгнення росіян. Директор українського підрозділу компанії порівняв це з роботою на ринку нацистської Німеччини в роки Другої світової війни.

Компанія закрила офіційні представництва й розпустила офіс у Росії, однак її продукція досі туди продається: техніка постачається не напряму, а через фірми-посередники – пише Європейська правда.

Згідно з митними даними, за девʼять місяців 2023 року таким способом у росію завезли 151 одиницю техніки Bednar на 11,7 млн дол., і частка Bednar в імпорті країною-агресором дискових борін сягає 11%, культиваторів – 12%, сівалок – 2%.

Якщо копнути глибше, то можна побачити, що не змінилися навіть дилери. Російські компанії, які офіційно продавали техніку Bednar до лютого 2022 року, досі називають себе офіційними дилерами, рекламують продукцію компанії на своїх сторінках та обіцяють фермерам гарантії від виробника.

Компанія також продовжує вести російськомовний сайт із зазначенням переліку продукції. Офіційно це пояснюється тим, що сайт нібито читають в усіх країнах колишнього СРСР.

Bednar заперечує, що продає техніку в росію напряму. Це відповідає дійсності, адже за неї це роблять європейські компанії-посередники. Схема нескладна, адже відвантаження часто відбуваються із самої Чехії.

Один з посередників – німецька фірма Ekotechnika AG. Вона цікава тим, що давно возить агротехніку в Росію. Її засновник Штефан Дюрр десять років тому отримав російське громадянство, а у 2014 році запропонував Путіну ввести контрсанкції на продовольство з ЄС.

Штефан – людина публічна. Він має бізнес в РФ і привертає увагу місцевої преси як «німецький друг Росії». У Ekotechnika AG є російська дочка – «ЭкоНива», яка багато років є дистриб’ютором західної аграрної техніки в РФ. Продукцію Bednar компанія возить саме для «ЭкоНиви», як і до лютого 2022 року.

Крім того, поставки техніки в росію відбувались через компанії Firma Skript (відправки відбувалися з Німеччини, Польщі та Чехії), Agrar Invest GMBH (відправки відбувалися з Чехії та Австрії).

Щодо Firma Skript, то в росії її найбільшими торговими партнерами є «Агро-Нова», «Корпорація Малком», «Альтаір СМ», «Європейська Агрітехніка-Урал» та «Центрсільгосптехніки». І саме вони були отримувачами техніки Bednar у січні-жовтні 2023 року.

На запит видання latifundist.com, Bednar надав офіційну довідку митного уряду Чехії, в якій вказано, що за 10 місяців минулого року Bednar не здійснювала жодних поставок до росії. Також в компанії ще раз наголосили, що не ведуть бізнес з росією. І уточнили, що наведені компанії (тобто ті, через які техніка і потрапила до росії) працюють легально на території ЄС.

Тож формально жодних санкцій Bednar не порушив. Західні країни навмисне залишили виняток для виробників агротехніки, щоб не поглибити проблему голоду у світі. Рішення про вихід з російського ринку залишили на розсуд компаній.

До речі, інший чеський виробник сільгосптехніки, Farmet, який не наголошував на виході з ринку, за 10 місяців минулого року продав в росію дискових борін на суму майже $3 млн; також були невеликі поставки культиваторів і сівалок. Тобто на суму в три рази менше, ніж Bednar.

У підсумку хтось чесно покинув Росію та отримав збитки, хтось скористався можливістю та «з’їв» частку колишніх конкурентів на ринку. А хтось вибрав «серединний шлях». Західна техніка через російських дилерів може потрапляти й на окуповані території. Усе це не заважає компаніям-виробникам одночасно заробляти на українському ринку.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР