Як українські аграрії оцінили глибокорозпушувачі Terraland Profi

2022-10-17 12:02:09 926
Як українські аграрії оцінили глибокорозпушувачі Terraland Profi

Вітчизняний ринок агрегатів для виконання глибокого розпушування ґрунту просто величезний. Але агрегатів, які виконують глибоке рихлення і забезпечуються високу якість обробітку — одиниці.

Компанія BEDNAR FMT — провідний європейський виробник ґрунтообробної та посівної сільськогосподарської техніки, продукція якого, завдяки високій технологічності та надійності, користується великою популярністю серед вітчизняних та зарубіжних аграріїв, має рішення. Для того, аби забезпечити потреби всіх і кожного, компанія має просто величезну лінійку глибокорозпушувачів TERRALAND TN. Наразі це близько 25 різних моделей, які агрегатують із тракторами потужністю від 150 до 650 к. с.

Якість підготовки ґрунту глибокорозпушувачами TERRALAND TN_ PROFI дає змогу проводити висівання без додаткових обробітків.

Глибоке рихлення — сівба. Це реально!

Одним з передових конструкторських досягнень компанії BEDNAR є агрегат TERRALAND TN_PROFI, який, завдяки продуманій конструкції та низці можливих до встановлення опцій, забезпечує якісний глибокий обробіток ґрунту та підготовку ідеальної структури ґрунту для посіву. Досягти цього вдається завдяки кільчастим тандемним коткам та двом рядам самоочисних Cutter-дисків, які відмінно завершать роботу після доліт із крилами. Вже після першого проходу агрегату Cutter-диски забезпечують відмінну структуру ґрунту для висівання. У транспортному положенні диски складаються за допомогою гідросистеми.

В ефективності цього рішення вже встигли переконатися вітчизняні аграрії, які все частіше та частіше дивляться у бік універсальних глибокорозпушувачів.

«Наша філія заснована у 2008 році. І з того часу ґрунт обробляємо за традиційною технологією. Тобто з використанням плугів, дискових борін, культиваторів тощо. Ми використовуємо виключно найкращі зразки техніки, представлені на ринку. Наприклад, плуги— Lemken, культиватори — компанії Case IH, трактори — Fendt. Тому можна сміливо говорити, що маємо належний інструмент для роботи.

Але з року в рік працювати стає все складніше і складніше. І головним у роботі є не весь той набір красивих сучасних машин, а вологозабезпечення — опадів у вегетаційний період із кожним роком все менше (хоча річна кількість опадів — на відносно задовільному рівні). Саме тому перед нами постало питання — як максимально накопичити та зберегти цю вологу для того, аби рослини мали можливість використати її у критичні період вегетації?

Аналізуючи ситуацію ми дійшли до висновку, що тривале використання плугів призвело до утворення ущільненого підорного шару, так званої плужної підошви, яка є бар’єром для вільного руху вологи з верхніх до нижніх шарів і навпаки. Відповідно, наразі гостро постало питання її руйнування.

Для його вирішення є багато способів та методів. Найшвидшим та найдієвішим є використання глибокорозпушувачів. Тому цього року придбали новенький сучасний глибокорозпушувач TERRALAND PROFI від компанії BEDNAR. Звісно, прихильники мінімальних, а то й нульових технологій засудять таке кардинальне рішення щодо втручання в землю. Втім лише проведення глибокого рихлення дає змогу швидко позбутися ущільнення й відразу побачити ефективність цієї операції. А я впевнений вона буде.

Це наш перший досвід проведення глибокого рихлення. Попередні заміри залягання плужної підошви показали, що ми маємо ущільнені шари на глибині близько 35–40 см. Відповідно, перший обробіток ми проводимо глибше. Наразі це 45–50 см. Потім буде поступове зменшення глибини обробітку до 25–30 см. Також у наших планах максимальна відмова від використання плугів. Адже, окрім того, що ці глибокорозпушувачі забезпечують вищу змінну продуктивність і високу якість обробітку, їхня вартість, порівняно з плугами аналогічної ширини захвату, удвічі менша, що зменшить в цілому витрати на придбання нової техніки для підприємства»,— говорить Михайло Кристалевський, головний інженер «Бистрицька філія» компанії «Нібулон» (Житомирщина).

Михайло Кристалевський, головний інженер «Бистрицька філія» компанії «Нібулон»

Компанія «Нібулон» — одна з найбільших аграрних компаній України, яка є не лише ключовим експортером вітчизняної аграрної продукції, а й потужним аграрним підприємством. Наразі у різних регіонах нашої держави компанія обробляє близько 80 тис. га.

Глибокорозпушувач було поставлено в господарство у середині літа цього року. Тому його наробіток на сьогодні становить лише 150 га. Працює агрегат у парі із трактором Fendt 1038, потужність двигуна якого становить 396 к. с.

«На момент поставки агрегату у господарство ситуація з пальним на ринку була незрозумілою, тому ми не стали відразу ж кидати машину в «бій». Згодом ситуація дещо прояснилася, і було прийнято рішення проводити рихлення. Але погодні умови внесли свої корективи, і ми вимушені наразі чекати закінчення дощів.

Трактор без проблем працює з цим агрегатом на необхідну нам глибину.

Про досвід експлуатації говорити зарано. Адже маємо дуже малий наробіток. Але враження від проведеної роботи лише позитивні. І хоча результати глибокого розпушування ми побачимо лише наступного року, порівнявши оброблені поля з необробленими, то якість обробітку вже сьогодні очевидна. Можна сказати, що машина робить після себе просто «картинку» — стан поля такий, що можна відразу сіяти. Звісно, якщо такий обробіток виконано завчасно (як в нашому випадку), то без передпосівної культивації безпосередньо перед сівбою не обійтися», — говорить головний інженер.

Із налаштуванням та введенням агрегату в роботу у господарстві не виникло жодних проблем — належні роботи та навчання персоналу були проведені сервісними інженерами дилерської компанії «АМАКО», яка і поставила глибокорозпушувачі.

Раму глибокорозпушувачів TERRALAND TN виготовлено з високоміцної сталі ALFORM, що забезпечує на 50 % більшу міцність порівняно з іншими видами сталі. До того ж рами глибокорозпушувачів — модульні, що дає змогу за потреби змінювати лише ту їхню частину (ребро жорсткості, балку), яка вийшла з ладу. До переваг також слід віднести можливість зміни конфігурації самого агрегату: за потреби клієнт має можливість змінювати кількість встановлених на агрегаті робочих органів. Тобто, з п’ятилапового агрегату можна зробити семилаповий або навпаки.

У продуктовій лінійці компанії є класичні навісні глибокорозпушувачі:

TN-M — менші глибокорозпушувачі з глибиною обробітку до 55 см (менший кліренс агрегату, простіша рама);

TN-D — потужніші агрегати з глибиною обробітку до 65 см: на кожну стійку — два ребра жорсткості.

А також в лінійці TERRALAND  присутні напівпричіпні глибокорозпушувачі моделі TO з робочою шириною від 4 до 6,4 м.

Два ряди самоочисних Cutter-дисків відмінно завершують роботу після доліт із крилами та прикочувальних котків.

Висока якість за помірних витрат

Залежно від потреб ці агрегати можуть оснащувати двома видами стійок — ACTIVE-MIX (для активного перемішування оброблюваного шару ґрунту) та ZERO-MIX (для обробітку ґрунту без перемішування). Та, незважаючи на вид стійок, ці агрегати мають менший, порівняно з аналогами-конкурентами, тяговий супротив. Зокрема, стійка ACTIVE-MIX має три кути атаки: перший кут дає змогу врізатися в землю і зруйнувати ущільнення, так звану плужну підошву, а другий і третій — якісно перемішувати ґрунт. Все це відчутно знижує витрати пального під час обробітку.

На агрегаті можливе встановлення як одинарних, так і подвійних доліт (робоча кромка — з обох боків) завширшки 70 або 80 мм, а також 40 мм, які швидко замінюються за допомогою системи Quick-Change, та крила, що підрізають шар ґрунту й спрямовують його вгору, створюючи ефект перемішування. Для збільшення ресурсу робочих органів компанія пропонує долота та крила серії LONG-LIFE, які забезпечують беззмінний обробіток не менше як 3 тис. га.

Для підвищення якості обробітку ґрунту компанія BEDNAR пропонує низку опцій, які покращують якість обробітку ґрунту та розширюють сферу застосування глибокорозпушувачів. Насамперед, слід сказати про бокові заслінки, які спрямовують грудки під коток, де вони подрібнюється, або ж бокові додаткові котки, які також дають змогу подрібнити грудки.

«Це, можна сказати, — універсальний ґрунтообробний агрегат, основне призначення якого — проведення основного обробітку ґрунту та руйнування плужної підошви, яка сьогодні найчастіше стає основною перешкодою для отримання високих урожаїв. Але технічні можливості цієї машини дають змогу за один прохід підготувати поле під посів», — говорить Олександр Мосорик, головний інженер, «Кам’янець-Подільська філія» компанії. «Нібулон» (Хмельниччина).

Олександр Мосорик, головний інженер, «Кам’янець-Подільська філія» компанії. «Нібулон»

У господарстві обробіток ґрунту за допомогою глибокорозпушувачів проводять перший рік. До цього обробляли ґрунт виключно за традиційною технологією.

«Із 7,5 тис гектарів, які ми наразі обробляємо, за допомогою глибокорозпушувача TERRALAND PROFI від компанії BEDNAR уже зробили близько однієї тисячі гектарів. Глибина обробітку ґрунту залежить від глибини залягання плужної підошви — ми працюємо перший рік, тому наразі це не менше 40 см.

Основний позитивний момент від використання глибокорозпушувача — це руйнування плужної підошви, що забезпечує накопичення вологи в осінньо-зимовий період та її зберігання в нижніх шарах ґрунту. Але це, скажімо так, можливості «звичайних» глибокорозпушувачів. TERRALAND PROFI від компанії BEDNAR наголову вище за них — завдяки наявності додаткової секції з ріжучими дисками, яка подрібнює навіть пересохле груддя та якісно вирівнює поверхню поля, ми отримуємо обробіток не гірший від плуга.

Хочу відмітити, що, крім руйнування плужної підошви, агрегат відмінно бореться із таким бур’яном, як сосонка (хвощ польовий). Адже робочі органи машини працюють на більшій глибині ніж плуги і переривають корені глибше, що сповільнює, а то й повністю зупиняє відростання цього виду бур’яну.

TERRALAND PROFI агрегатуємо з трактором FENDT 1038, потужність двигуна якого становить 396 к. с.. Цього повністю достатньо для виконання всіх поставлених задач. Для того аби визначити можливості трактора, під час введення в експлуатацію робочі органи агрегата заглиблювали навіть на 50 см. Питань щодо роботи TERRALAND PROFI не було — трактор тягне, а глибокорозпушувач без проблем працює на заданій глибині. Незважаючи на більшу глибину обробітку, витрата пального не набагато відрізняється ніж за роботи із плугами, а це 22–26 л/га. В подальшому цей показник буде лише зменшуватися, адже наступні роки плануємо обробляти на глибину лише 25–30 см.

Взагалі агрегати дуже добротні — конструкція продумана, на металі виробник не економив. Єдина претензія в мене до робочих органів — нам поставили агрегат із «звичайними» долотами шириною 80 мм. Вже після перших 300 га вони потребували заміни. Згодом було замовлено інший комплект аналогічних робочих органів. Пройшли невеличкі дощі і ґрунт, так би мовити, «відпустило», і долота відпрацювали вже більше 600 га. Тому, як бачимо, причина заміни доліт не в їхній якості, а в стані ґрунту. І, з огляду на отриманий досвід, для себе визначив, що за першого обробітку слід замовляти долота, які покриті пластинами з надтвердого сплаву (лінійка робочих органів Long Life. — Прим. ред.), а далі вже можна використовувати звичайні долота. Але знову ж таки — все залежить від умов роботи.

Агрегат нам поставила компанія «АМАКО», яка є офіційним дилером в Україні. Її сервісні інженери провели навчання та ввели агрегат у роботу.

Цього року плануємо обробити якомога більше гектарів. Тому, за можливості, трактор із глибокорозпушувачем — завжди в полі. Взагалі плануємо весь обробіток перевести на глибоке рихлення замість оранки. Адже це продуктивніше, ефективніше та економічніше», — підсумовує інженер.

З бункерами FERTI-CART FC та COMBO SYSTEM CS можна вносити добрива у профіль ґрунту під час його обробітку

Великою популярністю серед вітчизняних аграріїв користується система для внесення мінеральних добрив на бажану глибину під час виконання основного обробітку ґрунту.

Завдяки врахуванню багаторічного досвіду виробництва техніки та побажань аграріїв, у лінійці компанії наявна ціла низка унікальних рішень, до яких належить і системи для внесення мінеральних добрив, зокрема бункери FERTI-CART чи COMBO SYSTEM. Ці комплекси досить цікаві для агровиробників, адже з бункером можуть агрегатуватися не лише глибокорозпушувачі, а й сівалки чи просапні культиватори. Є агрегати для внесення декількох видів добрив в одну зону.

Навісні бункери FERTI-BOX, причіпні бункери FERTI-CART FC та COMBO SYSTEM CS загальним об’ємом від 1,9 до 5,0 тис. л в першу чергу призначені для агрегатування з технікою для обробітку ґрунту. Вони дають змогу вносити добрива у профіль ґрунту під час як глибокого, так і неглибокого його обробітку. Однак бункери BEDNAR також можна використовувати під час сівби в якості насіннєвого бункера в поєднанні з сівалками. Інтуїтивне управління та просте налаштування забезпечуються підключенням трактора до ISOBUS або до одного з терміналів BEDNAR.

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР