Яким був початок 2023 р. для ринку сільгосптехніки України

2023-03-24 17:10:47 1602
Яким був початок 2023 р. для ринку сільгосптехніки України

З цим, та з кількома додатковими питаннями ми звернулись до гравців ринку сільгосптехніки. Зараз публікуємо другий матеріал циклу.

З першим матеріалом можна ознайомитись за посиланням. Продовжуємо.

Lemken

Як розповіли AgroPravda.com в компанії Lemken-Ukraina, ринок сільгосптехніки 2023 року, виходячи із спостережень, може бути на 20% нижче у порівнянні з минулим роком.

Причиною падіння окрім війни, нестабільної економічної ситуації, зменшення площ під обробітком, є здорожчання техніки, яке розпочалося ще з початку 2021-го і досягло свого апогею наприкінці 2022-го. Це був вимушений крок всіх виробників через підняття цін на сталь, енергоресурси, комплектуючі та наслідки порушених зв’язків через Ковід. А з іншої сторони, закупівельні ціни на зерно не дозволяють українським фермерам отримувати достатні кошти для купівлі нових агрегатів. Тому зараз багато хто вдається до незапланованих капітальних ремонтів, щоб тримати техніку на плаву та відтерміновує купівлю нових агрегатів.

Через це прогнозовано зростання попиту на конструктивні запасні частини та розхідники. Щоправда оригінальні розхідники хоч і мають вищу якість та довговічність, але є дорожчими за аналог. Тому через скрутне економічне положення багато хто віддасть перевагу заміннику.

Майже весь асортимент техніки, яка продається зазвичай в Україні, є в наявності у дилерів, або ж замовлений з чіткою датою виробництва на заводі. Дилери Lemken вчасно попіклувалися про розміщення замовлень ще восени, а передпосівну групу замовили ще на початку літа.

Як і в минулому, так і в цьому році дилери йдуть на зустріч агровиробникам, надаючи окрім «традиційних» знижок ще й невеликі відтермінування оплати. Звичайно, що в нинішніх умовах мало хто може запропонувати відстрочку в півроку, як це було в довоєнні роки. Але і тут знаходиться вихід, залучаючи фінансування покупки від банків партнерів. Деякі з дилерів Lemken приймають оплату за агрегати зерном, що також є позитивним трендом.

Регіональні тенденції, як мабуть і у всіх, залежать від близькості до фронту. Харківська, Сумська, Чернігівська області оговтуються потроху, але все ж ще далеко до бувалої активності. Звичайно, що більш жвавішими є центральні регіони. Західні області працюють найстабільніше.

Щодо того, які моделі техніки Lemken користуються найбільшим попитом, в представництві розповіли, що зараз час для закриття вологи, і як завжди о цій порі, є збільшення запитів на передпосівні комбінації Компактор та Корунд. Перші Корунди повиходили в поле ще на початку березня, оскільки завдяки легкості своєї конструкції вони не бояться перезволоженого ґрунту, що дозволяє розпочати закриття вологи раніше.

«Компактори – це агрегати для естетів, адже кращого подрібнення та сортування грудок на полі важко знайтигоді і шукати. Не дарма всі подібні передпосівні культиватори в більшості виробників мають назву «компактор»» - кажуть в компанії.

Незважаючи на не сезон, завбачливі фермери купують також і Рубіни з Діамантами. Ці агрегати продаються майже весь рік. Також є постійні запити на сівалки та посівні комплекси виробництва ЛЕМКЕН. Поки що можна придбати старішу модель Compact-Solitair 9, на заміну якої прийшла Solitair DT, по вигідним цінам. Після купівлі заводу Equalizer додалося бажаючих і на ці перспективні агрегати. Але про них дещо згодом.

Нещодавно завод оголосив акцію на складські агрегати Стекеті, тому вже зараз можна вигідно придбати міжрядний культиватор для кукурудзи, соняшнику, сої чи цукрового буряка.

Bednar

Як розповіли кореспондентам AgroPravda.com в представництві Bednar в Україні, у лютому 2023 року в компанії спостерігали кращі результати, ніж в лютому 2022 року. Загалом останніми місяцями помітне певне пожвавлення. Навіть є обережні оптимістичні очікування, що 2023 буде і роком Перемоги, і роком пожвавлення ринку с/г техніки.

В запитах аграріїв в цьому році можна побачити декілька тенденцій, що стосуються напрямку роботи Bednar. Це – пошук необхідних агрегатів з минулорічних поставок за дещо нижчою ціною, ніж нові агрегати 2023 року виробництва.

Також є досить багато запитів по агрегатам, які можуть допомогти обробити ґрунт під посів після кукурудзи, яку зібрали взимку або вже в березні.

По регіонам є цікава тенденція, що лідерами з продажу техніки є прифронтові регіони, а не відносно мирні та ближчі до західних кордонів західні регіони.

Найбільш популярні весною традиційно передпосівні компактори Swifter, дискатори Swifterdisc, універсальні зернові сівалки Omega, загалом дилери продали агрегати вже 10 різних модельних груп.

Titan Machinery Ukraine

В компанії Titan Machinery Ukraine розповіли, що з початку 2023 року українські дистриб’ютори мають суттєві проблеми із реалізацією імпортної с/г техніки, як нової так і вживаної, оскільки першочерговим для аграріїв є саме закупівля всіх необхідних матеріалів для посіву, захисту та підживлення майбутнього врожаю. Також переважають спроби відновлення наявної у господарстві техніки, щоб зекономити витрати.

Тільки після того як аграрії вирішують питання закупівлі із поточними плановими витратами, вони починають розглядати лише ту техніку, яка найважливіша за рівнем пріоритетності, та без якої може постраждати виробничий процес.

Наразі аграріям гостро не вистачає фінансування для закупівлі сільгосп техніки для того, щоб задовольнити свої потреби. Також важливим фактором є термін прийняття рішення фінансовими установами, що як правило, останнім часом суттєво затримується.

Регіональне розміщення дуже сильно впливає на купівельну спроможність, тому що вартість та швидкість логістики продажу врожаїв, ціноутворення на продукцію та можливість отримання пільгового фінансування бажає кращого.

Користується зараз найбільшим попитом, перш за все, сезонне обладнання: малі та середні трактори, обприскувачі, просапні сівалки, передпосівний обробіток ґрунту.

Попит на розкидачі мінеральних добрив знизився, тому що вартість мінеральних добрив суттєво зросла, в результаті чого багато аграріїв шукають альтернативу.

Група компаній «Техноторг»

Як розповів кореспондентам AgroPravda.com директор департаменту з продажу Групи компаній «Техноторг» Олександр Конон, з початку 2023 року значних змін в динаміці в компанії не відчували. Клієнти більше купували запасні частини та добрива, ніж техніку. Вже на початку березня, завдяки актуальним пропозиціям від компанії для аграріїв, продажі почали показувати позитивну динаміку.

Стосовно тенденцій, якщо казати не виключно про 2023 рік, то відчувається збільшення зацікавленості в агрегатах, які задіяні в зберіганні, перевалці та перевезені продукції. На сьогодні це головний тренд по всім регіонам.

«Ми приділяємо однакову увагу як малим фермерам, так і агрохолдингам. Ми пропонуємо техніку більш ніж 100 виробників. Значна частина реалізованої техніки, це вітчизняні виробники, такі як Завод Кобзаренко, Агромаш-Калина, Ельворті, Богуслав. Багато уваги має техніка Kuhn, Great Plains, Berthoud, New Holland, Lovol» – каже Олександр Конон

Продовження матеріалу – в наступних публікаціях.

Ще фото
Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР