Як на практиці працюють агрегати Bednar

2023-07-31 12:04:04 1224
Як на практиці працюють агрегати Bednar

Головний агроном, та один з братів-засновників ПП «Агро 3» Олександр Сатановський про роботу у прифронтовій області, технологію вирощування в посушливій зоні, поточні питання та вибір техніки для роботи.

Такі господарства, як ПП «Агро 3», є міцною основою усього аграрного сектору України. Засноване у 2006 році рідними братами, господарство нині має в обробітку до 3000 гектарів землі, на яких вирощуються озимі зернові і озимий ріпак, а також соняшник. Підприємство розташовано у Баштанському районі Миколаївської області.

Звісно, що як і для усіх вітчизняних агровиробників та усіх мешканців України, минулий та нинішній роки для ПП «Агро 3» були і є дуже непростими. До усіх економічних і логістичних негараздів додався близький фронт.

Робимо все, що в наших силах, аби наблизити перемогу.

  • Що ми робили у перші дні повномасштабної війни? Почали активно допомагати ЗСУ, усім чим можемо, і продовжуємо це робити далі. Ось зараз у нас на подвір’ї стоїть позашляховик зі Словенії, котрий найближчими днями вирушить на фронт. Намагаємося регулярно передавати нашим військовим джипи та вантажівки, купуємо якесь спорядження, передаємо продукти, коротше кажучи, робимо все, що в наших силах, аби наблизити перемогу, - наголошує Олександр Сатановський.

Дякуючи Богу, хоча «орки» було прорвалися на короткий час до Баштанки, але не встигли накоїти у цій місцевості масштабних бід. Однак вже другий рік поспіль Олександр Сатановський та його земляки живуть у справжньому прифронтовому режимі. Буквально за пару днів перед нашою розмовою над полем соняшнику збили черговий «Шахед». Наш співрозмовник каже, що добре, що не над пшеницею, а то повністю вигоріло б поле…

  • Звісна річ, що за наших ґрунтово-кліматичних умов вести мову про якісь стабільні показники врожайності не завжди доречно. Багато чого може залежати буквально від одного дощу, може несподівано вдарити град – трапляється різне. Але ми із року в рік прагнемо довести до досконалості нашу технологію вирощування, застосовуючи найсучасніші технології, - пояснює Олександр Сатановський.

Хоча керівники господарства, як зізнається  Олександр Вікторович, поглядають у бік мінімізації обробітку ґрунту, більша частина земель і досі тут обробляється за класичною технологією. Проте із придбанням нового глибокорозпушувача BEDNAR TERRALAND TN_PROFI увага буде акцентована на ширшому застосуванні глибокого рихлення, і в результаті – цільового внесення мінеральних добрив у нижні горизонти ґрунту.

  • Ви самі знаєте, скільки сьогодні коштують міндобрива. Ця диспропорція ще більш негативно виявляється у порівнянні із низькими цінами на зерно. Порти фактично не працюють, Миколаїв закритий для продажу зерна, тому доводиться враховувати кожну копійку в технології вирощування. Ми скоротили норми внесення міндобрив десь на 10-15%, але подальше зниження – це не вихід. Потрібно шукати більш ефективні способи і обробітку ґрунту, і внесення міндобрив, - каже головний агроном ПП «Агро 3».
 
Глибокорозпушувач TERRALAND TN_PROFI – це агрегат для глибокого обробітку ґрунту на глибину до 65 см. У порівнянні з агрегатами TERRALAND TN, модель TN_PROFI має додаткові два ряди ріжучих Cutter дисків, встановлених за задніми кільчастими котками. До модельного ряду глибокорозпушувачів TERRALAND TN_PROFI входять агрегати з робочою шириною 3 та 4 м. За один прохід дані агрегати ефективно розпушують ґрунт, перемішують рослинні рештки, подрібнюють грудки та готують ідеальну структуру ґрунту для сівби.

TERRALAND не просто покращує структуру ґрунту, але й водночас сприяє максимальному збереженню вологи та прискореній мінералізації пожнивних решток у ґрунті.

За словами Олександра Сатановського, застосування глибокорозпушувача TERRALAND TN_PROFI дасть змогу на полях господарства ефективно усувати ущільнення та плужну «підошву», що утворилися внаслідок багаторічної оранки. З цією метою можна застосовувати різні види лап. Наприклад, Zero-Mix, котрі здійснюють мінімальне перемішування ґрунту, сприяючи якісній аерації та Active-Mix, що провадять інтенсивне перемішування землі із пожнивними рештками.

  • Ми лишень починаємо використовувати цей агрегат, але помітили, що він не просто покращує структуру ґрунту, але й водночас сприяє максимальному збереженню вологи та прискореній мінералізації пожнивних решток у ґрунті. Різні типи задніх котків забезпечують додаткові агрономічні переваги: подрібнення решток і грудок, зворотнє ущільнення тощо, - каже аграрій.

На думку Олександра Вікторовича, наступним кроком у розвитку технології має бути застосування TERRALAND TN_PROFI разом із бункером для міндобрив FERTI-CART 3500. Адже технічні можливості чеського глибокорозпушувача передбачають внесення міндобрив на глибині від 15 до 65 см, тобто, безпосередньо у зону розвитку кореневої системи рослин. Завдяки цьому можна буде більш ефективно вносити міндобрива, в тому числі розумно знижуючи норми їх внесення.

Олександр Сатановський дуже грамотно підходить і власне до догляду за посівами. По-перше, головний агроном підприємства вважає, що у переважній більшості випадків слід використовувати винятково якісні оригінальні препарати, вносячи їх у рекомендованих виробником нормах та в оптимальні фази розвитку рослин.

Якісна «хімія» - це чудово, але ще краще, коли вона поєднується із високоточним міжрядним обробітком.

По-друге, наш співрозмовник вважає, що якісна «хімія» - це чудово, але ще краще, коли вона поєднується із високоточним міжрядним обробітком. Це дає змогу водночас покращити ефективність боротьби із бур’янами та падалицею, а також оптимізувати норми внесення гербіцидів.

  • Раніше ми використовували міжрядні культиватори ще радянського, згодом вітчизняного виробництва. Це було відносно ефективно, але дійсно ж страждала точність і продуктивність роботи, що призводило до пошкоджень культурних рослин та малої продуктивності. Коли ми побачили як працює BEDNAR ROW-MASTER RN, то зрозуміли, що це якісно зовсім інший рівень просапного обробітку, - стверджує Олександр Вікторович.
 
Багатофункціональний культиватор ROW-MASTER RN має універсальну міцну раму для проведення міжрядного обробітку, руйнування ґрунтової кірки та усунення бур’янів на широкорядних посівах. Інтервал регулювання міжряддя від 45 до 80 сантиметрів дозволяє використовувати ROW-MASTER на посівах кукурудзи, соняшнику, цукрових буряків та інших просапних культур. Для збільшення продуктивності та зменшенню пошкодження рослин в рядках культиватор може бути оснащений системою автоматичного ведення по рядкам CultiCam.

Вдається досягнути відчутної економії гербіцидів, котра може досягати 15-20%.

  • Міжрядний культиватор загалом – це такий агрегат, що якщо він має недосконалу конструкцію або з ним працює тракторист без належного досвіду та навичок, то можна накоїти лиха, знищивши відсотків 10 рослин у рядках, чи навіть більше. Натомість ми придбали BEDNAR ROW-MASTER RN із автоматичною системою ведення, тобто системою камер із точним веденням по рядках рослин та автоматичною фіксацією забарвлення і висоти рослин. Тобто, ці всі моменти контролює електроніка. До того ж, ми оснастили агрегат системою освітлення для роботи вночі. Це дало нам змогу безпомилково провадити міжрядний обробіток цілодобово. Завдяки цьому реальна продуктивність роботи ROW-MASTER RN досягає 100 гектарів на добу, а не 30 га, як у радянських агрегатів, - розповідає Олександр Сатановський.

При цьому вдається досягнути відчутної економії гербіцидів, котра може досягати 15-20%. Вкрай важливим є і те, що агрегатований із ROW-MASTER RN трактор споживає лише 4-5 л/га пального. 

Ще одним новим придбанням ПП «Агро 3» у буремному 2022 році стала універсальна сівалка BEDNAR OMEGA OO_FL, за словами Олександра Вікторовича, налаштовували в полі буквально під акомпанемент вибухів та ревіння двигунів літаків. Рашисти не дійшли до села, де розташоване господарство, буквально декілька кілометрів, однак брати Сатановські встигали і працювати в полі, і водночас – активно допомагати ЗСУ.

Сівалку OMEGA можна запускати у поле відразу після збирання попередньої культури. Ми заощаджуємо час і кошти, зберігаючи при цьому вологу в ґрунті та якісно розкладаючи насіння в ґрунті.

  • Ми помітили, що за наших умов найкраще себе показує усереднене міжряддя на озимій пшениці – на рівні 16,7 сантиметрів. Якраз такий параметр можна виставити на сівалці OMEGA, хоча ми обрали цю модель не лише тому. По-перше, це універсальна сівалка, якою можна сіяти не лише пшеницю та ячмінь, але й ріпак, гречку, бобові та інші культури. По-друге, її можна запускати у поле відразу після збирання попередньої культури. Ось, наприклад, на соняшнику ми запустили рубаючий коток, і після нього іде чеська сівалка зі своїми дисками для підготовки посівного ложа. Тобто, ми заощаджуємо час і кошти, зберігаючи при цьому вологу в ґрунті та якісно кладучи насіння в землю, - пояснює Олександр Сатановський.
 
Універсальна сівалка OMEGA OO_FL з робочою шириною від 4 до 9 м має двосекційний бункер, що працює під тиском та розділений у співвідношенні 60:40. Двокамерна конструкція бункера дозволяє висівати культуру разом з одночасним внесенням добрив в рядок або міжряддя, або ж одночасно висівати кілька культур, таких як основна і покривна культура. Сівалка OMEGA OO_FL відрізняється неперевершеною легкою конструкцією, дисковою робочою секцією та широким рядом додаткового обладнання, включно з двома варіантами міжряддя – 12,5 або 16,7 см.
  • Дійсно, це дуже зручна сівалка із якісним точним висівом та можливістю припосівного внесення міндобрив. Ми її вже чудово освоїли на зернових і будемо у цьому році за її допомогою вже сіяти озимий ріпак, - каже головний агроном ПП «Агро 3».

Можна сказати, що у господарстві поступово напрацьовується якісно нова технологія вирощування сільгоспкультур, важливу роль в якій відіграють саме агрегати BEDNAR. При цьому, за словами Олександра Вікторовича, ця сучасна техніка супроводжується гарним сервісним обслуговуванням.

 - У них завжди є запчастини, є фахівці, і головне є розуміння наших потреб. Вони завжди на телефоні і за потреби оперативно приїздять до нас. Ну, і сама якість техніки на висоті. Гадаю, що це не останні агрегати BEDNAR, яке придбало наше господарство!, - стверджує Олександр Сатановський.

Вам сподобався матеріал? Поширте серед друзів!

Популярні товари

Поиск техники и химикатов Поиск

  • Мотоблоки
  • Трактори
  • Комбайни
  • Транспорт
  • Для ґрунту
  • Збирання
  • Уборочная
  • Навантаж.
  • Добрива та полив
  • Причепи
  • Мототехніка
  • Добрива
  • ЗЗР